Patkánykísérletek igazolják, hogy egy gén felelős a függőségért, ez pedig 17%-ban fordul elő mind egy tetszőleges patkánypopuláció genomjában, mind egy random emberi populáció genomjában. Az egyes társadalmakban is ennyi a függők száma, csak ezek az emberek jórészt alkoholisták Európában, cannabis szívók Indiában, arabok között, stb. Ha legalizáljuk a most tiltott drogokat, akkor ezzel nem lesz több szerfüggő, csak többféle szert fognak fogyasztani. És lássuk be az alkohol talán még a heroinnál is csúnyább zsákutcába vezet, csak ezt társadalmilag elfogadjuk. Ha ez egy új drog lenne, akkor biztos, hogy a leginkább üldözöttek közé tartozni.
Mellesleg én magam is egy élő példa vagyok arra, hogy akiben nincs meg ez a gén sosem fog függeni egyetlen anyagtól sem. 8-10 éve mindent bevettem, elszívtam, megittam, stb; de soha nem éreztem, hogy ez nekem meghatározná a személyiségemet, vagy fizikailag szükségem lenne rá. Kb. 6-7 éve semmilyen drogot nem fogyasztottam, és mindez úgy történt, mint, ahogy az ember elhagy egy szokást. Lassan, feltűnés nélkül, akaratlanul. Le se kellett szoknom róla, mert nem volt miről, pedig fogyasztottam kokaint, angyalport, füvet, hasist, lsd-t, alkoholt, stb. Ma is minden további nélkül mernék bármilyen drogot fogyasztani, csak egyszerűen nincs bennem akkora késztetést, hogy utána is menjek a dolognak, telefonálgatás, dealerekkel való találkák, stb. ez a része mindig is gyűlöletes volt számomra. De ha legálisak lennének, akkor 1-2 évente biztos használnék kábítószereket, mint, ahogy kb. ilyen rendszerességgel is vagyok részeg (nagyjából évente egyszer).