Fbn Lx#18001
Gondolkodj már ember.
Ha osztrák kisgyereknek születsz, biztos rohadtul fájna a jólétben, hogy nincs olyan, hogy Magyarország, amihez amúgy semmi közöd nem lenne.
Ha valakinek nem tetszik a világ határvonalakkal való tagolása, és "országok" egymástól való elkülönítése, azt annyival tudják illetni, hogy: pfff.
ezek ám a megsemmisítő érvek.
tudod, miért annyit mondasz erre, hogy pf?
mert egy befolyásolható gép vagy, akibe beleneveltek egy olyan heves érzéseket kiváltó, esetlegesen vak ítélkezést, gyűlölködést, és enyhe nacionalizmust, amit úgy hívnak, hogy hazaszeretet.
ha ezt nem nevelik bele a tömegbe, nyilván nem lesznek hasznos polgárai az államnak.
a véleményem továbbra is az, hogy azt az embert kellett volna felkötni, aki először határt húzott a birodalmának.
Ha jobban belegondolsz, ezek a nagy patrióta érzelmek gyűlölködést, kisajátítást, fegyverkezést, és végső soron háborúkat váltanak ki. És az emberek elhiszik, hogy nekik erre szükségük van. Mintha enélkül nem tartoznának valahova ugyanúgy...
én soha nem gondoltam, hogy egy magyar embert előnyben részesítek egy külföldivel szemben. nálam semmi ás senki értékét nem határozza meg az, hogy a Földnek melyik fikcionálisan elkülönített darabjára született, mert ugyanabba az emberi fajba tartozik, amibe én, és csak két dologban különbözünk: máshogy pörög a nyelvünk, és másféle szokásokat erőltettek ránk.