• Dzsini
    Van logika abban, amit írsz, de a születéskor várható élettartam egy meghatározott érték, aminek az a definíciója, amit én írtam, és világszerte így használják - minden évhez azt írják le, hogy az abban az évben született gyermekek (ha túlélik az első évüket) átlagosan milyen hosszú életre számíthatnak.

Ebbe pedig (ahogy a wiki szócikkben le is van írva) beleszámították azt is, hogy folyamatosan alakulnak az életkörülmények, nem úgy számolnak, hogy "minden úgy marad, mint 1987-ben volt a következő 65 évben", ezért általában nem kell utólag nagyon módosítani az értéken, ahogy azt te feltételezed (semmiképpen nem 7 évvel). Ezeket a trendeket már előre beleszámolják, ahogy a ma születetteknél is előrevetítik, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a következő 70 év milyen változásokat hozhat.

Amit nem tudnak figyelembe venni, azok az előjelezhetetlen dolgok - háborúk, járványok, technológiai áttörések, és a többi, ami torzítja majd ezeket az értékeket. De ez nem is a statisztika dolga. 1987-ben valószínűleg nem 65 évet jósoltak volna az akkor születetteknek (hiszen nem láthatták, hogy Magyarországon és a környéken komoly változások lesznek államberendezkedés-ügyileg), de nem sokkal többet vagy kevesebbet sejthettek, mint most.