• Ability
    Na, akkor kezdem én. Nálunk elég sokféle történetet hallani cigányokról. Azt már most leszögezem, hogy van kivétel, ismerek dolgos, jómódú romákat is, de sajnos szerintem kevés a kivétel.

Régen tömbházban laktunk, vele szemben viszont volt egy lepusztult épület, amit a cigók önkényesen elfoglaltak. Már akkor megutáltam őket, mert ezek sosem dolgoztak, hanam kifeküdtek az ablakba, az út szélére, és ott mulattak, ordítottak, soha semmi dolguk nem volt, minden este hajnali 4-5 fele még ott ordibáltak. Nem lehetett tőlük aludni. És persze balhésok is voltak, belekötöttek mindenkibe, összevesztek egymással, mindent megtettek, hogy kinézzék onnan őket. Na ez még a lájtos történet, csak sajnos itt is megmutatkozik, hogy lopták a napot, segélyekből éltek.

A következő már a bartaimmal történt, akik éjszaka egy téren sétáltak, és minden ok nélkül odament hozzájuk 3 roma, előkaptak egy kést, és ott hadonásztak vele. Nem tudni, hogy meddig fajult volna a dolog, de az egyik nekiesett az egyik barátomnak, de nem sikerült megütnie, utána ment a késes is, ekkor viszont már nekik sem kellett több, inkább elfutottak. Az egészet megelőzte egy beszélgetés, ahol ki akarták provokálni belőlök, hogy legyen valamilyen indok, amiért nekikmennek. A szomorú, hogy a téren sokan voltak, és mégis megmerik csinálni mindenkivel, mindenki előtt.

Ez után még mondhatom, hogy anykám az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál dolgozott, és volt egy időszak, amikor ügyfeleznie kellett. Hát mondanom sem kell, hogy oda mennyi piszkos, koszons, büdös, ápolatlan ember ment be, nagyrészük cigány. A lényeg, hogy a létező összes segélyt követelték. Olyat is, amit mondjuk a polgálmesteri hivatalban kellene intézni. És meg voltak sértve, ha valamire nem voltak jogosultak. Aztán elkezdtek ott balhézni, meg alap, hogy tollakat meg minden ami mozdítható elloptak, fenyegetőztek stb...

Akkor ismerek még egy olyan sztorit, ahol az jön ki mennyire buták. Az önkormányzat átadott itt a mi városunkban csomó új házat direkt a kisebbség megsegítése végett. Beköltöztek. Kevés volt a segély, tél volt, nem tudták a fűtést fizetni. Hát akkor mit csinálhattak vajon? A gyönyörű szép házat szétverték. Felszedték a laminált padlót, és eltüzelték. Nemhogy valakinek eladni alapanyagként, és akkor még talán kapnak is érte valamit. Nem, ők eltüzelték, és kb. 10 percig nem fáztak. De a ház minden részével ez történt, a bútorokat is eltüzelték, fél év alatt egy gyönyörű házból egy romos, lelakott valami lett. :D

Akkor még tudom mondani a története, hogy mamáéknál nagy kert van, sok gyümölcs terem. A környékbeli romáknak természetes, hogy átmásznak a kerítésen, és lelopják a termést.

Hallottam már ilyen cigánymaffiáról is, gyilkosságok, olyan család, ahova a rendőrök sem mernek kimenni. De ez már lényegtelen, igazából leírni nem lehet, hogy miért van előítéletem feléjük... viszont ha látom, hogy jómódú, ad magára, nem segélyekből él, és van munkája, akkor azokat maximálisan tisztelem. Szerintem csak a családi háttér, és a neveltetés az, ami meghatározza a jellemüket. Egy normális körülmények között nevelt roma tud teljesen normális polgár lenni, mint mi. Csak nem ez az átlag, az átlagnál nincs pénz a háznál, segélyből élnek, és nem is akarnak munkát keresni, mert a segély és a minimálbér között alig van különbség.