• Motoroj
    Az utóbbi évek kemény visszahívási ügyei ellenére talán valóban még mindig a japánok a legmegbízhatóbbak. Viszont például a Nissanok dCi motorjai, vagy egyes Toyotákba szerelt dízelek nem jobbak, mint a nekik szállító Renault és BMW saját autóiba épített motorok.

A Mercedesnél véleményem szerint majdnem egy évtizeddel korábban kezdődtek a problémák, mint ahogy írod. A 201, 124 és 126-os sorozat utáni C, E és S-Osztályok (csak hogy az ismertebbeknél maradjunk) az elődeikhez képest kifejezetten betegesek voltak, azokból én is félve választanék.
    Körülbelül a 2000-es évek közepétől érezhető a javulás, szerintem az összes ekkortájt lecserélt modell jóval kevésbé hajlamos meghibásodásra, mint az elődje. A legutóbbi szériák teljesen tűrhetőek, a most érkezetteket és érkezőket meg majd meglátjuk (kb. a jelenlegi B-Osztálytól számítva).

Gyakorlati szempontból jó a Lexus meg a Kia/Hyundai (az Optima szerintem sem néz ki rosszul), csak az előbbi nekem ergonómiailag idegen (japános, másnak lehet hogy épp ez a jó). Utóbbival mondjuk annyiból nehéz vitatkozni, hogy lehet hogy az a motorválaszték és extralista szegényes, viszont Magyarországon nagyobb piaca nem lenne azzal, mert alapár körüli KIA-t az vesz aki megnézi a pénzét, akinek meg a nagyobb kényelmet is meg tudja fizetni, az nem valószínű hogy a KIA háza táján fogja keresgélni.