• Molnibalage
    Bringa, ha nem sietek 50 perc + zuhany. Tömegközlekedés 90 perc, ha minden pöccre jön...

Egyszerűen a Csepel-Sziget - Dél-Buda irány olyan gyalázatosan szar közelekedés szempontájból, hogy azt elmondani nem lehet. Vagy n+1-szer szállsz és azért lassú vagy azért, mert séta + várakozás + buszozás miatt iszonyatos bizonytalanság van.

Szigetszentmiklósról Kelenföldre, a Galvani utca és a Szerémi út sarka így érhető el, a hazafele utat írom le:

1a. 10 perc séta + 103 busz + Ráckevei HÉV. A busz miatt nagyot lehet szívni, ha dugó van. Ha minden pöccre jön, akkor 75 perc, egyébként meg 90.

1b. 10 perc séta + 103 busz + Csepeli HÉV + Volán Csepelről. Ez sem gyorsabb, mióta 15 percenként jár a Ráckevei HÉV. Régen félóránként járt, emiatt Csepel felé gyorsabb volt még átszállással is, de most a sűrűbb Ráckevei HÉV egyszerűen 7-8 percen belül mindig indul, ha nem az orrom előtt megy el. (Igen ritka.) Régen soha nem használtama Ráckevei HÉV-et, ma gyak akkor megyek Csepel felé haza, ha éppen a Boráros tér felé járok.

2a. Séta a 47/18/? villamoshoz, ez kb. 6 perc + villamos az Alléig + 4-es vili Boráros tér + Csepeli HÉV + Busz csepelről. Ez is kb. 90 perc.

2b. Mint 2a, csak a Boráros térről 2-es vili a Ráckevei HÉV-hez. Na, ez a leglassabb, de csak kötöttpálya. Ha nagy hó van vagy eső + baleset, akkor ezt kel sajnos választani, mert csak ez a biztos...

3a. Séta a 33-as buszohoz (3 perc) + 4/6 vili Boráros tér + Csepeli HÉV + Volán

3b. Séta a 33-as buszohoz (3 perc) + 4/6 vili Boráros tér + 2-es vili + Ráckevei HÉV

Mi a bibi? A 33-as busszal kb. két éve mentem utoljára. Délután befelé egyszetűen teljesen randomra jár. Volt, hogy 10 perces járatsűrűség mellet 24 percet vártam rá... Ezután soha többet.

Olyan kombó is lehet, hogy 33 + 103-as busz, de annak esélye, hogy a 33-as jól jár és 103-as is jókor jön 0. Ennél az is gyorsabb, hogy 10 perc séta (szeretek sétálni) és 103-as.

Láható, hogy igen nagy a komináció, csak egyszerűen mind szar. Miért? Mert azok a köcsög döntéshozók basznak hidat építettni végre Csepel és Dél-Buda között.

Egyébként van még egy irány amit soha nem próbáltam ki. Dél felé 33-as busz + 138 busz és attól függően, hogy milyen buszt érek el vagy a Lakihegy felé menő Volán, vagy csepeli elégazási bemegyek és az M0 felé távozó Volánra ugrok fel. Csakhogy egy CSAK busz - M0 táján a legkisebb dugó is = halál - és a 138 az M0 átépítés miatt hosszabb úton jár.

Tavasztól-őszig a bringa annyival gyorsabb, hogy elmondani nem lehet. 30-35 perc alatt legjobb/átlagos esetben a Ráckevei HÉV elindul velem. Egyszer erős hátszéllel 36 perc alatt értem haza nyáron. Még az átlagos eset is az, hogy mikor 35 percnél indul velem a HÉV, akkor úgymond egy köpésnyira vagyok már csak hazulról.

A durva az, hogy régen a Tímár utcai HÉV megállótól 2 perc sétára dolgoztam. Még oda is hamarabb érnék be kényelmesebben birnigálva. 28 km, amit totál kényelmes 20-as átlaggal sincs 1,5 óra...

Lehet, hogy sűrű a belváros közelekedése, de valami elképesztően szar az elővárosi tömegközlekedés, mert basztak a 4-es metró helyett arra költeni, hogy a HÉV+metrü kapcsolatot valósítsák meg és nem 50+ éves technika járjon. 20 km-t egy elővárosi vasútnak a XXI. században 20 perc alatt kellene legyűrnie...