-
Fbn Lx #103580 egyébként úgy érzem, erősen félre vagyok értve. én nem szeretném minősíteni a különféle módon viselkedő embertípusokat, azt hiszem, nem is helyeztem el őket morálisan, szóval ne tegyél engem automatikusan az általad megvetett oldalra - objektíven írom le azt, hogy az emberek hogyan viselkednének, nem pedig azt, hogy én mit gondolok erről.
és a lovagok akiket te elképzelsz, nem, hogy kisebbségben vannak, de rohadt kevesen. bármit is gondolsz, a legtöbb ember a büntetéstől fél, és ezért nem tesz meg dolgokat, nem pedig azért, mert valamilyen magasabb szintű morális iránytűnek köszönhetően helytelennek gondolja.
ez a morális iránytű sem származik máshonnan, mint a közösségi élet íratlan szabályaiból, az együttműködést szolgálja, amit a közösségek evolúciója tett lehetővé és a környezeti hatások szükségessé (ezt csak azért mondom, mert sokan esetleg hajlamosak lehetnek spirituális, vallásos vagy egyéb téveszmékkel az etikai érzéküket magasztossá tenni).
a "természet nevelése" alatt pedig az evolúciós nyomást értettem, ezt ebben a formában remélem nem akarod cáfolni.
az emberi faj egyedei nem véletlenül hajlamosak az erőszakra. Egy olyan világban, ahol a harcolni, ártani nem akarókat és ezért nem tudókat az erősebbek és agresszívabbak évmilliókon keresztül félretették, egyértelműen azon emberek génjei kerültek jó helyzetbe, akik erőszakkal megszerezték a megfelelő feltételeket a táplálkozáshoz és szaporodáshoz. Mi értelemszerűen ezen agresszív emberek leszármazottai vagyunk, és ez ösztönösen bennünk is megvan. Gondolj arra, ha belerúgsz az ágy sarkába, hogy felszökik a vérnyomásod és mennyire földhöz akarsz vágni valamit, ezeknek a reakcióknak mind evolúciós jelentősége van, akiből a fájdalomérzet nem váltott ki idegességet és agressziót, annak kicsi volt a hajlandósága arra, hogy megvédje magát és fennmaradjon.
azt mondani, hogy az emberi agressziót tépjük ki a fajból annyi, mint gyökeresen átépíteni egy fajt, ez nem a mi természetünk.
De ha mindezekből te megint azt a következtetést vonod le, hogy én támogatom az ész nélküli durvaságot és erőszakot, akkor felesleges vesződnöm. békés vagyok.