• HisF8
    Ezt most nem is értem, hogyan hoztad össze. Hol írtam, hogy bármiféle háborúra vágynék. Pont azt írtam, hogy teljességgel elképzelhetetlennek tartok bármiféle háborút a fejlett világon belül (aminek, ha tetszik, ha nem mi is tagjai vagyunk).

Odaköltözés: éltem rövidebb ideig Ny-Európában, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy nem egy helyen élem le az életemet, hanem akár 3-4-5 különböző országban is. Mint már írtam, semmiféle nemzettudat nincs bennem, én a fejlett világ egy polgára vagyok, azokhoz az értékekhez vagyok lojális, és azokat is vagyok hajlandó védelmezni. Sőt kifejezetten támogatom a globalizációt is, ez az egyedüli mód az elmaradott kultúrák felzárkóztatására. Nekem egy tradicionális tibeti szerzetes olyan, mint egy állatkerti zsiráf. De könyörgöm, azért ezek mégis emberek, ne akarjuk őket állatkerti mintapéldányokként fenntartani, ne várjuk el, hogy a gyerekeik is ugyanolyan szinten tengessék el az életüket, csak azért, hogy mutogatni lehessen, hogy "milyen sokféle is az ember"...

Egy civilizáció fejlettségét nagyon könnyű lemérni: mit ért meg a világból, és mennyire képes azt befolyásolni. Magyarul milyen szintű természettudományos ismeretei, és technikája van.