nyilván, de nálam ez elvi kérdés is, most hagyjuk az egészségtani vonatkoztatásokat, érvelgethetnék de semmi kedvem hozzá.
(immo jól mondja, én nem vegán vagyok)
szal amiért én vegetáriánus lettem (teljesen szubjektív):
az állattenyésztés LUXUS, a hústermelő országok a takarmányuk nagyrészét annak a 60 milliárd állatnak adják, amiből 7 milliárd embert (kb. mégegyszer ennyit) lehetne etetni (kb. a 36%-a a világ összes búzájának). miért van az hogy a nagy világélelmező szervezetek nem húst adományoznak? pont ezért.
1 acre földön (kb. 0,41 ha) meglehet termelni 30,000 font répát, 40,000 font burgonyát vagy 50,000 font paradicsomot, míg ugyanennyi területen csak 250 font húst tudsz "megtermelni" ugyanannyi költségen (nembeszélve a víz, stb. szennyezésről)
egységnyi súlyra számolva a marhahús előállítás a csirkehúshoz képest több mint 13-szor annyi, a globális felmelegedéshez hozzájáruló üvegházgázt termel. burgonya esetében a szorzó 57.
(arról nembeszélve hogy kb. 8x annyi víz kell ugyanannyi mennyiségű hús előállításához, mint mondjuk rizs/burgonya)
szóval én ezek miatt vagyok vegetáriánus, az az elvem hogy ez pazarlás, és minden globális felmelegedés, víz, környezetszennyezés, világélelmezést meglehetne oldani ezzel, dehát a fejlett országok nem érzik át hogy ez mennyire luxus és.
minden csak a szokásokról szól. ugye nálunk a húsevés a megszokott, kínában a kutyahús pl.
(igen tudom hogy ez a nagyüzemi állattartásra vonatkozik inkább amit leírtam az előbb, vágtunk miis disznót, sőt vadászni is jártam szal 1 fácánt mostis kizsigerelnék csukott szemmel stb.)
nem kevesebb az étrendem sem, segédmunkásként 8 órákat lapátoltam a tűző napon nyáron és semmi bajom nincs/nem volt, persze változatosan étkezem (tönkölybúza, lencse, rizs, szója, tofu főleg)
az előbb is írtam, a kulcsszó szerintem a mérték és az egyensúly ebben is.