• Fbn Lx
    végülis nincs sehol sem törvénybe lefektetve hogy a sport MIRŐL SZÓL
    arról szól a sport, amiről számodra szól
    szigorú értelemben véve a fizikai teljesítmény fenntartása/növelése sport. most, hogy ez a fizikai teljesítmény honnan származik...
    valahol meghúzták a határt, ennyi. az éhező, lesoványodott afrikai törzsekhez képest például én doppingolok. tolom magamba a fehérjét és a szénhidrátot, meg multivitamint szedek. mondhatnák, hogy hát, multivitaminnal és fehérjedús táplálkozással könnyű.
    tulajdonképpen az élsport is ipar és kémia, tömegnövelőszert, fehérjekoktélt, vitaminkészítményeket adagolnak, és tudósok tervezik meg, pl. kínában, hogy kinek milyen sportágra optimális a testalkata.
    ugye pl. a különböző izomcsoportok genetikailag meghatározott vörös rost/fehér rost aránya megadja, hogy egy ember sprinternek vagy hosszútávfutónak, súlyemelőnek vagy boxolónak született... most mondhatnánk azt, hogy akkor különítsük el egymástól a tudományt és a sportot, de nem lehet. és ennél csak egyre nehezebb és nehezebb lesz. már most sem hiszem, hogy annyira elkülönül, a géntopping egyszerűen csak nem derül ki. én kb. 95%-ban vagyok benne biztos, hogy phelps géndoppingos, de hátha csak pesszimista vagyok.
    ebből a szempontból hamarosan értelmetlenné válik az olimpia és az élsport, függetlenül attól, hogy mi szeretnénk-e, hogy így legyen, vagy nem.