• Zóanagyvarázsló
    Én elvi alapon nem vagyok sem ellene, sem mellette. Az lenne jó, hogy az egymásnak ellentmondó tanulmányok helyett jó lenne már a bizonyosság: elrettentő erejű-e a halálbüntetés, vagy sem. Nem rágtam át magam a téma irodalmán, de eddig ellentmondásos az egész, és meggyőződéses csoportok harcolnak egymás ellen a saját statisztikáikkal és elveikkel. Így ugye egyelőre a fősodrat az ENSZ szerint nem egyértelmű bizonyíték a visszatartó erőre.

Mindenesetre a régi időkben sem elsősorban a gyilkosságokat akadályozta meg a halálbüntetés, hanem a jóval kisebb súlyú bűncselekményeket, melyeket úgy már nem érte meg elkövetni. (Illetve a halálbüntetést követelők által gyakran nem annyira elítélt önbíráskodást.)

Mindazonáltal a jelenlegi magyar bűnüldözésnek, igazságszolgáltatásnak és büntetés-végrehajtásnak a halálbüntetés léte vagy nem léte a leglényegtelenebb kérdése, az egész csak felszín populista kapargatása. Ha működnek idehaza az említett rendszerek, és az elrettentést megerősítő statisztikák is meggyőzőek lesznek, akkor támogatom. Viszont az is lehet, hogy az előbbi teljesülése esetén már nem is lenen akkora szükség. A társadalom morális gondjait pedig nem a Btk. fogja megoldani.

A mások lebetegezésével viszont nem értek egyet, mondhatni én ezt tartom beteg dolognak. Sokan érzik úgy, hogy a hírekben hallott szörnyűségük velük vagy a szeretteikkel is megtörténhetnének, akiknek pedig felelősségük lenne a közösség iránt, azok pedig ezeket a hívószavakat a saját érdekükben használják fel (pro és kontra, bár a halálbüntetés ellenzésével azért sok szavazatot nem lehet manapság nyerni). Ezek teljesen megérthető benyomások, ha szűk látókörűség is ezek alapján "törvényeket hozni".