• mathe
    #41
    Persze, igazad van, a papoknak valóban ez az egyik fő szerepe. De a vallás szerintem nem emiatt volt olyan erős régen. Ahogy mondtad, az ember a kínját akkor is elmondhatta akárkinek aki közel állt hozzá. És akinek akkor volt egy kis esze is az talán jobban megkönnyebbült ettől, mint amikor a pap elmondatott vele 20 miatyánkot vagy ilyesmit:) Illetve akkor se attól lett jobb neki, hanem, hogy beszélt a bajáról egy másik embernek.
    Amúgy meg az egyház, mint szervezet nem mondanám, hogy az emberek érdekeit szolgálta volna bármikor is, inkább a hatalom mellett élt, uralkodókat segített trónra vagy buktatott meg, az alapján, hogy a leendő vagy akkori király, császár vagy akárki, mennyire támogatja őket. Ez persze csak régen volt így nem manapság.:) De az is tény, hogy a papokon keresztül nagyon jól lehetett befolyásolni az embereket. Nem egy embertől hallottam, hogy azon botránkozott meg, hogy elment templomba és azt kellett hallgatnia, hogy a pap politizál...És nem egy ilyen van sztem, tisztelet a kivételnek.
    Kapitalizmus 150-200 éve van, valahol több, kevesebb, mindegy. Most a pénz az úr, azelőtt a feudalizmusban a féldisznó, vagy zsák búza volt.:) Szerintem ugyan ott vagyunk.