dez#120
"Na, végül megint ide jutottunk. :) Neked úgy tűnik, nekem nem feltétlen, majd egyszer kiderül. Lehet, hogy már nem érjük meg."
Nem csak nekem... Ezért is írtam, hogy nézz utána jobban a témának.
"Mi ezt már nem fogjuk látni..."
Hát, akár talán már ma össze tudnának hozni egy olyan szimulációt, ami nem önálló, de előreprogramozottan úgy viselkedik, mintha... Hétköznapi embereket be is lehet csapni ezzel egy bizonyos szinten.
"És a kérdésről mi a véleményed? El tudnánk dönteni? Állatokról el tudjuk?"
Szerinted nyilván nem, mert te még a saját tudatodat is illúziónak hiszed... :)
Szerintem viszont sok dolog a tudatossághoz köthető.
"Azért az más. Két lábon járás eléggé nehéz."
"Egy ló például megszületik, és rögtön lábra áll. Botladozva, gyengén, reszkető lábakkal, de tud járni."
Azért normálisan járni, és főleg akadályokat kikerülni, fel- és lemászni rá, vagy épp vágtázni, stb. neki is meg kell tanulnia.
"És az ösztönökről is úgy gondolom, hogy előre "programozottak", genetikailag kódoltak, és azok azért nem a legalacsonyabb szintű dolgok."
Inkább csak az információtartalom kódolt előre, az ösztönökben is nagy szerep jut a tudatalattinak, ami egy elég intelligens működés. Végülis egymagában is el kellene tudnia irányítani az élőlényt - de mégsem teszi... Ebből is látszik, hogy szükség van a tudatosságra.
"Lehet, hogy viccesnek találod, de azért szerintem az fejlődés, hogy ami most az AIBOban benne van, ahhoz 50 éve azért kellett volna egy nagy szobányi hardver."
Nyilván fejlődés, de inkább mennyiségi, mint minőségi.
"Lassabban fejlődik, mint várták, de fejlődik."
Eljutottak egy szintig a mesterséges neuronhálózatottal, de aztán megint eléggé elakadtak. Emiatt pár éve inkább élő neuronokkal kísérleteznek, azokból "építkezenek" - pontosabban hagyják, hogy kapcsolatokat építsenek -, és próbálnak vele kommunikálni, rábírni erre-arra, stb. Monjduk ezzel sem jutottak még valami sokra.