• shabba
    #33
    Hogy haladhatná meg a 100 Mbps-et az főre jutó sávszél. Tessék már gondolkodni is mielőtt hozzászólást írsz. Japánban ott ahol lehetőség van FTTx elérést venni ott up to 100 Mbps-es elérést árulnak. Ilyenből úgy 10 millió van. E mellett van még 14 millió ADSL előfizető, akik up to 8,12,24,50 Mbps-es elérésekből válogathatnak. És van még 4 millió kábelnetes ahol up to 30-40 Mbps körüli csomagok vannak. Viszont ezek az up to értékek mindenhol technológia maximum értékek, de még ezek átlaga is 100 Mbps alatt van ha megfelelően számolsz súlyozott átlagot. És azt nem szabad elfelejteni a valós sebesség elég messze eshet technológia maximum értékektől, amik azért erősen marketinges számadatok.

    Azt is meg kellene végre érteni, attól mert valakinek gyorsabb nete van, az még nem jelenti az hogy többet is tölt. Ha egy embernek havi 5-10-20GB adatmennyiségre van igénye, mert ebbe a belefér azon weboldalak megnézése amire kíváncsi vagy azok a zenék, videok amiket meg akar nézni akkor ennél nem fog többet tölteni. És ezt a mennyiséget ugyanúgy letölti 1 Mbps-es kapcsolattal és ennél többet akkor sem fog tölteni ha 10 vagy 100 Mbps-es lesz a kapcsolata. Épp ezért van hogy a sávszélességnek nincs költség vonzata, teljesen lényegtelen mennyit ad a szolgáltató, épp ezért emelik a sebességeket a szolgáltatók az idő előrehaladtával. Ami számít és aminek költség vonzata van az az adatforgalom. Az az emelkedik akkor kell hálózatot bővíteni.

    Az is nyílvánvaló hogy az internet megjelenésekor először a hardcore userek startoltak rá, azok akik már a modemes korszakban vagy előtte is warezoltak. Így ez elején volt a legmagasabb a warezolók aránya. Minél több előfizető lesz a warezolók aránya annál inkább kisebb lesz a teljeshez képest. Japánban igen sok előfizető van több mint 28 millió és ennek nagy része nem warezol, azt se tudja mi az. Sőt havi pár gigabytenél több adatot sem forgalmaz.

    Pl. Japánban az egy főre eső havi adatforgalom mennyisége nagyjából fele a hazai értéknek, de mindenképpen alatta marad. Hiába vannak ott sokkal nagyobb sávszélességű csomagot, ez még nem jár együtt a nagyobb adatforgalommal. Ez régebben is így volt és még most is így van.