BlackRose#59
Valamit te nem gondoltál teljesen át. Ugyanis a szolgáltatók egymás között fiyetnek a forgalomért, de maga a forgalom azután, hogy megvan az infrastruktúra teljesen mindegy, hogy 10% vagy 100% a kihasználás. Persze figyelembe kell venni, hogy a sávszéleség is korlátolt, tehát többen versenyeznek egy adott szávszéleségért és az aki meg tudja fizetni az árát annak jut aki nem annak nem jut. Viszont az energia és a sávszéleség között nagy a különbség, az energiát elfogyasztják a sávszéleséget viszont nem, még az energia termelésére erőforrásra van szükség a sávszéleség max kihasználásánál a szolgáltatónak semmivel sem kell több erőforrást befektetnie mint pl. 50% kihasználtság esetében. Szóval a két dolog nagyon különbözik, az egyik egy végtelen forrás ami magától folyik a másik viszont nem. Ezért nem lehet egyformán kezelni. Szerintem lehet, hogy a megoldás abban lenne, hogy több féle sávszéleségi kategóriát vezetnének be és kód segítségével tenne a rendszer különbséget, pl. az IPTV esetében a reklámok miatt fix összegért kapná végtelen sávszéleséget, de egyéni adatforgalom esetében nem, vagyis nem egyformán kellene kezelni a mulicast és a singlecast módszert (ha már broadcast fogalmakkal beszélnénk). Ez szerintem egy jó megoldás lenne, az egyiket a reklámok által fizetnénk a másikat pedig a user fizetné. Szerintem ami fontos, hogy legyen választás, mert az a fontos ha választani lehet megfelelő modelek között akkor mindenki megtalálhatja a megfelelőt, viszont ha kényszerítenek csak egy vagy néhány hasonló modelre akkor az nem lehet jó semmi esetben sem.