• kicsizoz
    OK, nem fogalmaztam világosan. Megpróbálom máshogy leírni, hogy mire gondsolok:
    Jelenleg a NET szolgáltatás hasonló erőforrásgazdálkodás, mint az energia, csak nem a továbbított érték, mint az áramnál, hanem a sávszéllesség az erőforrás. Ezt fizetni kell, nem ingyen van. Egy rövid szakasz és csak az ADSL esetében igaz, amit mondasz ez az előfizetői hurok, mert az csak a felhasználóé, senki másé, tehát elvben bármennyit használod, nincs plusz költsége, de a kábelnetre már nem igaz, és a Mobilnetre sem, ott már az utolsó szakasz is egy közös erőforrásból megy.
    A szolgáltató belső hálózata szintén közös erőforrás, és a külső kapcsolatokhoz pedig ha jól sejtem szintén pénzért kell sávszélességet, vagy adatmennyiséget venni. És szerencsére folyamatosan fejlődő terüleről van szó, tehát a sávszélleség (az erőforrás) folyamatsoan szűkös.
    Növelni lehet, fejlesztéssel, és nagyobb kimenő vonalak bérlésével, de mível az ügyfelelk zöme árérzékeny, és keveset netezik, sokkal olcsóbb a kiugró erőforrás használókat valahogy korlátozni, és a fejlesztést akkor meglépni, amikor a felhazsnálók zöme számára is ígény van rá. (az alacsony árszint biztosítása érdekében kell ezt az utat járni)
    A "készen van a hálózat, a használat már elvben ingyen van" elv akkor lesz igaz, ha a netezők száma csökkenni fog, és a korábbi fejlesztések következtében erőforrásfelesleg jelentkezik. (ezt jelenleg csak valailyen világméretű járvány után tudom elképzelni...) Ekkor már az áramfelhasználásos példám tényleg nagyon idételnnek fog tűnni, de addig szerintem reális.