• willcox
    Akik itt az én (általuk) hiányosnak vélt történelmi ismereteimet szerették volna csiszolni, azoknak elmondanám, hogy nem szükséges erőlködniük, ismerem jól a dolgot.

BlackRose: a helyzet sajnos az, hogy a németek nagyon fogékonyak voltak a náci ideológiára. Ha nem is volt mindenki a náci párt tagja (mert nem is lehetett), de szimpatizáltak vele. Természetesen volt egy német (nem zsidó, nem cigány, nem buzi, nem komcsi) kisebbség, akiknek mindez nem tetszett, de ők elenyésző számban voltak. Én nem fröcsögök a németekre, nincs velük semmi bajom (ellentétben azokkal, akik identitása, származása és nemi érdeklődése az üldözöttek csoportjába sorolja őket). Továbbra is azt állítom, hogy elvesztették a háborút a németek, de egyben ki kell azt is jelenteni, hogy a háború vége közeledtével már egyre többen voltak azok, akiknek ez az egész nem tetszett. Ki kell azt is jelenteni, hogy kollektív bűnösség nincs.

Molnibalage: kiegészíteném még a spanyollal is.

Az angol nyelv ismeretének elterjedtsége szerintem a következőknek köszönhető: brit birodalom, modern zene, hollywoodi filmek, számítástechnika, turizmus. A turizmus csupán annak, hogy először a pénzesebb amerikaiak jártak többségében mindenhol.