• Dj Faustus #43
    "Már ma is annyi wifi , GSM, URH, FM, és egyéb hálózat metszi egymást és semmi zavar nem keletkezik... "
    Mondok pár példát:
    - Megyeszékhely nagyságú városban van 5 vezetéknélküli (5/2,4 GHz-es tartománybeli) Internet-szolgáltató. Egyik legnagyobb nyűgjük az, hogy ha az egyik szolgáltató egy területen, az egyik 2,4 GHz-es tartománybeli csatornán nagy teljesítménnyel (több száz mW) üzemeltet kliensek számára bázisállomást (akár többet is, hogy szektorantennákkal lefedje a területet), akkor a többi szolgáltató azt, és a mellette levő csatornákat nem tudja használni (Európában 14 2,4 GHz-es tartománybeli csatorna van ebből 4 darab nincs átfedésben egymással).
    A versenyhelyzet miatt konszenzus nincs, az 5 GHz-es tartománybeli eszközök drágábbak, más frekvenciatartományokért meg fizetni kell.
    - A műsorszóró FM rádióadók esetén központi szervezet végzi a frekvenciaengedélyek kiosztását.
    - GSM esetén az országban összesen 3 szolgáltató van, akik konszenzusra jutottak. Másrészt GSM esetén létezik TDM.
    - CB, Walkie-Talkie, PMR esetén engedélyezett eszközök vannak, teljesítménylimittel, adott frekvenciasávokra szóló engedélyekkel.

    "1. senkit nem érdekelnek az engedélyek, se ma , de a jövőben pedig pláne nem..."
    Aha, ezt emlegesd a lefoglalt rádiójú kalózrádiók tulajdonosainak.

    "3. itt nemcsak rólam meg a szomszédról van szó , hanem rólam és arról a 200 szomszédról"
    Mind a 200 szomszédot ismered (illetve ők ismernek téged)? Megengeded nekik, hogy szolgáltatásokat érjenek el rólad (illetve ők megengedik neked hogy te érj el szolgáltatásokat)? Kissé idealizált közösség lenne az elidegenedő társadalom korában...