Epikurosz#147
"Miután mind a fogalmazásmódod, mind a helyesírásod, mind az érvelésed, mind a vitakészséged egyértelműen példaértékű,"
Ehhez azért szeretnék hozzákotyogni valamit: ne kérjük számon a stílust, főleg olyan embereken, akik nem magyar nyelvű környezetben élnek, talán már gondolkodni is idegen nyelven megy nekik könnyebben.
Na, látod, mekkora rasszista vagy, mert apró stílusbéli különségeken akadsz fent.
Én egyébként - erdélyi lévén - amúgy is kaptam itt "anyaországban" sokat, hogy nem úm. szépen, stílusosan fogalmazok stb. Persze, ez évtizedekkel ezelőtt volt. Húsz év után teljesen megtanultam stílust, argót, zsargont, amit akarsz. Akkor most értékesebb vagyok? Amikor Romániában éltem, ott is ért sok gúny, kekeckedés, és kb. 5 év főiskolai év után jutottam el oda, hogy félkézből kiosztottam a románokat (tudod, az igazi románokat, nem a "románnak" gúnyolt erdélyi magyarokat) történelemből, román orodalomból, politikából, de műszaki tudományokból is. Amikor pár éve a budapesti Román Kulturális Intézet nacionalista igazgatójával futottam össze (nem a k.vári ő, ő teljesen okés volt), akkor le volt döbbenve, hogy ha nem mondom, nem jött volna rá, hogy...
Na, nem húzom: ezek külsőségek. Azt kell nézni, mi van a lélek mélyén. Ez pedig a mézesmázos szavak, a kifogástalan vitastílus, a lehengerlő érvelés mögül is kibukik, mint szög a zsákból. Az ördög vonzó alakot ölt, mert különben az emberek rá se bagóznának. De ez már démonológia, és off-topik.