shabba#51
"A kábeltévé még egy darabig analóg lesz, ugyanis arra nem vonatkozik a törvény."
Nálunk még biztos sokáig megmarad az analóg, mert a digitális még csak most kezd indulni és sok évbe fog beteleni, mire kellő számú előfizető átmigrál DTV-re.
Amcsiban viszont - amiről a cikk szól - ez már közel sem biztos. Törvényileg ott sincs szabályozva adott dátum szerinti áttéréssel a kábel piac, csak a földfelszíni, viszont ott már lassan egy évtizede kínálnak DTV-t. A kábelszolgáltatók ügyfélkörének úgy 60-70%-a DTV-s az USA-ban és ez a szám egy év alatt nagy valószínűséggel még további 10%-kal nőhet. A kábelszolgáltatóknak pedig szükségük van az analóg csatornák által lefoglalt frekvenciákra ahhoz, hogy a digitális szolgáltatásukat tovább bővítsék. Épp ezért erőteljesen megkezdődik már idén, de jővőre még nagyobb mértékben az analóg kínálat leépítése. Ott ahol eddig 80 analóg adót adtak, lecsökkentik 20-40-re, de lesz olyan terület ahol a kábelszolgáltató már az idén tavasszal teljesen megszűnik az analóg kínálatot a hálózatán. Véleményem szerint 2010 végére, de maximum 2011-re teljesen meg fog szűnni az analóg kínálat is kábeleseknél. 1xűen annak a kevés számú maradék analóg előfizetőnek nem éri meg párhuzamos infrastruktúrát fenntartani.
Nálunk még szerintem legalább 5-6 évig megmarad a analóg, mire végül úgy döntenek a kábelesek hogy végleg megszűntetik. Viszont az analóg kínálat csatornaszámának visszafogására szerintem pár éven belül idehaza is számítani lehet, 1xűen ahhoz hogy a digitális kínálat bővülhessen kell a hely. Szerintem pár éven belül 30-40 csatornára le fogják szűníteni az analóg kínálatot, hogy legyen hely a digitális TV, HDTV, VoD és netes szolgáltatásoknak.