• jtrencsenyi
    #28
    Tegyük tisztába, akkor kicsit a dolgokat, bár már volt itt aki leírta, hogy hogy is néz ki ez a hacker/cracker dolog. Vannak ugye a fehér kalapos (white hat) hackerek. Ezek azok, akik a közösség számára hasznos dolgokat fejlesztenek. Nem csak az a hacker, aki betör mások gépére. Ide sorolják pl. a Linux vagy BSD rendszermag fejlesztőit is. Aztán vannak azok a biztonságtechnikai szakemberek, akik különböző rendszerek hiányosságait keresik, de ők sem Mariska néni gépére törnek be. Ők általában cégek felkérésére vagy közösségi érdekeket szem előtt tartva kutatják fel ezeket a problémás dolgokat. Aztán vannak a fekete kalapos (black hat) hackerek, akik kérés nélkül törnek be rendszerekbe, rosszabb esetben ott közvetlen (pl. adatvesztés), vagy közvetett (illegális adatgyűjtés) károkat okozva.
    Általában külön meg szokták különböztetni a crackereket, akik a különböző fizetős szoftverek töréseit készítik el, de ezt a témakört itt a legtöbben ismerik, hiszen maguk is illegális szoftvereket használnak. :)
    Szóval jó lenne, ha a hacker szóra az átlag ember nem csak pejoratív értelemben gondolna, mert nagyon sok olyan szakembert sért ezzel, akiknek nagyon sokat köszönhetünk mindannyian, akik ma számítógépet használunk.