kvp#81
En nem ertem miert gondolja sok ember, hogy tobb giga ram kell minden gepbe. Most peldaul ebben a gepben is van 1 GB, de akarhogy nezem 274MB-on all a foglaltsag es az elmult par napban (amiota megy) sem ment 348MB fole. Es ennek jo resze a cache. Obliviont pedig futtattam mar gf4ti-n is (eppen hogy mukodott, 20 fps-el, shaderek nelkul) es jelenleg egy gf7600-assal jatszom neha vele (stabil 60 fps, max distance, hdr es nem tolt 5-10mp-nel tobbet). Mindket esetben eleg volt 512MB, illetve 2GB ram es egy-egy olcso merevlemez. Ha rendesen van beallitva egy gep, akkor nem kell a legdragabb, legnagyobb hardver.
A fogyokuras vista-nak pedig az az ertelme, hogy ha valaki beagyazott gepen akarja futtatni, akkor ne kelljen ala tul nagy vas. Tegnap lattam egy beagyazott alaplapot, 1.3Ghz-es intel cpu-val, 1GB ddr2-vel, pata/sata csatlakozokkal, integralt hanggal/videoval es passziv hutessel 11 ezer forintert. Es meg bovitokartyanak is volt rajta hely (pl. tv tuner). Akarhogy nezem ebbol 20 ezerert olyan jo otthoni internetezo/videonezo/felvevo/letolto gepet lehetne csinalni, hogy jatekon kivul mindenre megfelel. Es semmilyen mozgo alkatresz nem volt benne. Egy ilyen gepre viszont nem erdemes egy teljes windows-t felrakni, eleg az a par funkcio amire az embernek tenyleg szuksege is van. (a vista ultimate eseten az alapbol futo service-ek 75%-a az otthoni felhasznaloknak soha nem fog kelleni)