Miért van az, hogy tőlünk nyugatra az emberek kedvesek, nyitottak, nem méregetnek az utcán, nem olyan feszültek vagy idegesek mint mi, kelet-európaiak?
  • BaliBoy
    Narxisnak szvsz. teljesen igaza van. Van egy idézet, sajnos nem tudom kimondta, így nem is tudom megkersni, hogy pontosan idézzem, de a lényege az, hogy pl. egy rendszer váltás után mennyi idő kell, hogy megváltozzon a gazdasági berendezkedés, a társadalom, az emberek. Ezek a dolgok nem változnak egyik napról a másikra. Az emberek meg főleg nem, hiszen minden embernek megvannak a saját szokásai amit az idő előrehaladtával egyre nehezebben tudnak leküzdeni. Ez így van akárhol a vikágon csak ezek a szokások mások. Én speciel egy cseppet sem csodálkozom, hogy Mo-n nem úgy mennek a dolgok ahogy jó lenne. Hiszen 1541, azaz a török megszálás kezdete óta mindíg volt valaki a nyakunkon! 100 évente változtak az eszmék, politikai beállítotság.... stb. És ez hihetetlen, de egésszen 1989 október 23-ig tartott amikor is Szűrös Mátyás kikálltotta a 3. magyar köztársaságot. Akárhogyis számolom ez 448 (!!!) év! 448 év úgy, hogy nem saját magunk dönthettünk a sorsunk felől az életünkről. Azon emberek nagyon naívak akik azt hiszik, hogy ezt az időt csak úgy 10 év alatt a letudjhatjuk. Sajnos nem így van. Ebbe jobb belenyugodni. És ehhez kapcsolódik a felvetésed:
    "Csak hát...mi nem pár generáció múlva fogunk itt élni..."
    Ehhez viszont tudok egy pontos idézetet:
    "Mind így van ezzel aki hasonló időket megél, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk mihez kezdünk azzal az idővel ami megadatik."
    Aki tudja miből idéztem az lehet kicsit bagatelnek tartja, pedig nagyon igaz!