Mellesleg a utolsó bekezdésben én inkább öncélúságot érzek, mint nagy rejtéj felfedezését... Inkább arra tudok gondolni, hogy véletlenül sikerült egy algoritmust felírni, de igazából még azt sem értik hogyan működik... Ezzel persze nem azt mondom, hogy tök hülyék vagy ignoránsak a témában, sőt!
Én a jégkristályok nem feltétlenül izolált növekedését is tanulmányoznám... Pont most karácsonykor figyeltem meg otthon az ablakon a megfagyott párát. Vicces volt, hogy kb. alulról nézve 40-45 cmig volt felfagyba az ablak, és kb. az alsó 20 cm ilyen páfránylevél szerű mintát mutatott, majd fölötte totális káosz és felül megint valami megmagyarázhatatlan randszerű, de jellegzetes mintázat. A levélmotívum nagyon megfogott, mert olyan volt, mint egy régi fosszília jeges lenyomata kicsiben...
Maga pedig az ilyen jellegű kutatás szerintem jó dolog, bár nem tudom mennyibe van ez anyagilag (gondolom nem sok, ha asztali gépen tesztelnek). Szal' jó dolog, mert segíthet rámutatni azokra az erőkre, amik meghatározzák egy növekedő "sejt" alakját, tulajdonságait úgy hogy tök random az egész... bár a randomitás inkább lehet összefüggésbe azzal, hogy milyen hatások érik a vízmolekulákat azon rövid idő alatt, amíg hópehellyé fejlődnek.