Megint rosszul fogalmaztam.:)
"Nos te akkor most azt mondod, ha 50 fázisos interlace tartalmat szeretnénk HD-ben, ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha van egy 50/60p-s kameránk, és csak abből csinálhatunk interlace-t?"
Nem szükségszerűen, természetesen. Ahogy az SD-nél alkalmazott technológiában is lehet, itt is (ebben nem igazán van eltérés). Mindjárt kifejtem.
"HD-ban nincs 1080i50/60-as kamera?"
De persze van. Sőt, elsőnek ilyenek készültek. 50/60 field/sec et tudtak először technikailag építeni, ezek 1440x1080i50/60field/s-et tudtak az elején (4/3, a HDV a mai napig ezt tudja), majd nem sokkal később a 16:9 rohamos terjedése miatt az 1920x1080i50/60-at. Nem túl megbízható forrásban olvastam, hogy a szenzorral nem volt gond, de buffer- és bus-"problémák" miatt, és mivel a TV az 1080-at a mai napig i-ben használja, nem erőltették még az 1080p50/60 frame/secet.
Tehát kezdetben vala az, ami az SDnél. Ezek szerint az be is ragadt az i-be (nem feltétlen baj). Tehát az olcsóbb (studio)kamerák ma is 1080i50/60field/secre képesek. (pl Panasonic HVX200,Canon XL-H1, bocs a nem gyártói honlapért)
A studiotechnikában is azóta rohamos fejlődés történet, ott ugye a Sony az uralkodó. Amire ki akartam lyukadni, hogy jópár ma használatos studio- és hordozható TVzésben használatos kamera már megbírkózik az 1080p50/60frame/seccel is, igaz, HDTV-ben alig használatos ez a képességük. Azaz egy lekonvertált i-t küldenek ki magukból. A Sony menő sorozatából a két legjobb tudja a dupla sebességű p-t: [http://bssc.sel.sony.com/BroadcastandBusiness/markets/10014/studio.shtml]HDC-1000[/URL], ill. a vállra vehető HDC-1500.
Nem használják ki, mert a szabvány sávszélen ugye nem fér át.
A filmezésben használt általam említett Genesis-nek is van interlace kimeneti módja, pont amiatt, hogy használható legyen a TVs kamerák i-anyagával (intercut).
A képalkotás-technológiai korlátokra meg egy másik jó példa az Arri D20-asa, amiben a szenzor olyan tulajdonságokkal készült, hogy 150fps-sel is képes lenne mintát venni, de az utána következő egységek még képtelenek feldolgozni ekkora adattömeget. De azért beépítették, hogy a későbbiekben bővíteni lehetten. Előrelátó.
Nem tudtam, hogy pont az általam is kedvelt Planet Earth esetében forgattak volna interlacedben. Utánanézek. :)
wikis dologra:
Jogos, field/s-et szokás megadni, akkor a helyes példa az általunk is trónra emelt 1080p50 vs 1080i50. De ez meg nyilvánvaló.
Na egy értelmes mondat wikin az interlacedről: "Interlaced video has been criticized by many, but has been a useful compromise for decades due to its ability to display motion smoothly while reducing recording and transmission bandwidth."
Én is kritikus szemmel tekintek rá, mert ott a p. :)
A HDTV-adásoknál már használt a 720p60 szerencsére.
Megjelenítők terén is jó a helyzet, a HD ready 1080p jelzésű TVk (vigyázat, _nem_ FullHD) 1920x1080 progressive @24, 50 & 60Hz-re kell képesnek lenniük.