dez#245
Figyu, haver. Csak úgy 10 éve foglalkoztam behatóan videotechnikával. Számos programot írtam, amik interlaced módban működtek, dolgoztak fel ilyen anyagot, ill. írtak ki Betára. Talán van a dologról némi fogalmam.
Szó se volt eddig arról, hogy a CCD hogyan érzékel. De ha már itt tartunk, megfelelő CCD-kből azt a sort olvashatod ki, amelyiket akarod. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogyan továbbítják/tárolják szalagra, lemezre a képet a szóban forgó kamerák. Kapís? Az meg olyan módon valósul meg ezeken, ahogy leírtam.
Azaz nem igaz, amit eredetileg írtál, hogy az interlacednél mindig egy bizonyos mozgásfázis páros, majd páratlan soraiból áll az anyag.
Azt sem mondtam egy szóval sem, hogy nincs 1080p50/60-as kamera. Csak épp a HDTV spec. nem támogatja egyelőre, és a BD és HD_DVD spec. sem. Talán a 720p50/60 támogatott, de még ez sem biztos. Így ha 50/60 mozgásfázisis anyagot akarsz (sporthoz, és más ilyesmihez alapvető), akkor marad az 1080i. Kapís?
Az eddig megjelent HD-s lemezek 99%-a mozifilm, így nem csoda, hogy azok kisebb fps-es progresszívek.
"Interlaced scanning yields greater image resolution if subject is not moving, but loses up to half of the resolution and suffers "combing" artifacts when subject is moving."
Ez így egy tök hülyeség! Bizonyára valami amatőr írta be a Wikibe.
1. Az interlaced csak fele fullframe y felbontáshoz képest jelent nagyobb felbontást.
2. Csak akkor jön elő a "combining", ha nem megfelelően deinterlace-elték. Kapís? Már írtam erről, próbáld azt is megérteni.