Sziasztok! Remélem jó sokan leszünk itt!
  • sovatalevi
    #170
    Szeretettel Varunk Mindekit!

    Immár 11. alkalommal kerül megszervezésre e jeles nap: a Medve-tó születésnapja. Mint régi jó ismerősünket illik őt köszöntenünk, annál inkább is, mivel ugyancsak sokat köszönhetünk neki, igazi jótevője Ő közösségünknek. Ebben az évben, bizonyos világi egyházi, hitéleti és ugyancsak e-világi okok miatt a rendezvények június hó első hétvégéjére, jún. 3-5-re sorolódtak be. A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat immár hagyományos helyszínnel, program-renddel, kisebb- nagyobb változtatásokkal kerül megszervezésre. A helyszín ez évben is a városi Sportbázison levő focipályája.
    Megvan a rendezvények programja, ugyan még teljesen véglegesnek nem mondanánk, de a szokásos „a szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát” megjegyzéssel már közre adhatjuk.
    „De lássuk a Medvét”:

    Szokássá vált egy sor állandó program betervezése. Ezek két-három napon keresztül, illetve pár órára színesítik a kikapcsolódásra vágyók választási lehetőségeit: ez évben a Szovátai Hegyimentő Egyesület szervezésben mászó-fal kerül felállításra, helyszíne a jelenlegi salak, a szülinapra már műgyepes pálya és a sportbázis épület közötti rész. Ha az idő engedi, egy kötélpályát is szándékoznak kiépíteni a mentők, a peckelődni vágyók még nagyobb örömére. Hab (és nem hal, ámbár még lehet) a tortán az, hogy mindezt a Szováta vize felett. Másik, időszakos állandó program a huszárok által nyújtott lovaglási, kocsikázási lehetőség, a szombati nap folyamán. Újdonságként szándékozik megszervezni a Farkasnyom Szovátai Baranta Csapat egy állandó programot: jurtát állítanak, nyíllövészeti, illetve csatakereszt dobó pályát jelölnek ki, ahol bárki kipróbálhatja magát a régmúlt idők szórakozási formáiban. Ugyancsak a Baranta csapat szervez ostorfonó és rovásírás ismertető programokat.


    Ugyancsak újdonságszámba megy majd a Sócsillag elnevezésű program, amit egy tehetségkutató, performansz versenynek tervezünk. A jelentkezők karaoke és egyéni produkciók kategóriában léphetnek színre – természetesen egy előválogatás után, melyre péntek délutántól kezdődően lehet jelentkezni, a helyszínt plakátok, szórólapok, hangosbemondó és „kontyos rádió” útján hozzuk az érdeklődők tudomására.
    A szokásos sörsátrak és lacikonyhák, lángos-sütödék és az elmaradhatatlan fagyis-robogó is jelen lesznek a rendezvényeken.
    A pénteki (június 3) nap a gyerekeknek szervezett rendezvényekkel indul, gyermeknapi mulatozást 10 – 13 óra között tartunk. Ennek alkalmából légvár, vonatozás, fagyizás, illetve különféle játékok: arcfestés, célba dobás, gyerek-aerobik, vetélkedők: diótörés, dobozfújás, gyufabogozás, kuglibábok, ének, szavalat, kötélhúzás, zsákba futás, szemétkosárlabda, rajzverseny, kincskeresés, valamint Zoli bohóc és társainak zenés vidám interaktív előadása várja gyermeknapi rendezvényként a gyerekeket.
    Ugyancsak pénteken már a délelőtti órákban sport rendezvények is kezdődnek a sportbázis kispályáján a következő program szerint:
    10,00 Kézilabda: V. – VIII.
    17,00 Lányfoci: IX. – XII.
    18,00 Tanár – diák foci
    17,00 – órától kezdődően a Hagyományőrző Népi Játszóház, mint egész évben a hagyományos ünnep-körhöz kapcsolódó, a hagyományőrzést és a népszokások ápolását folytatva, az aznapra eső tevékenységét áthelyezi a Szülinapi rendezvények színhelyére. A Pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódó, kimondottan sóvidéki szokást, a „Hesspávázást” mutatja be a Parajdról meghívott hagyományőrző csoport.
    A péntek este, szokás szerint, Radio Gaga est. Mivel a Medve-tó egyik szülinapjára lett időzítve a szovátai átjátszóállomás átadása, ez a rendezvény a szovátai Rádió Gaga születésnapja is. Minden évben egy egész estés műsorral ünnepli ezt a Gaga stábja és koncerteket szervez.
    Az idei fellépők:
    20,00 – VÍRUS – Marosvásárhelyről.
    21,00 – Tóth Kati – Marosvásárhelyről.
    22,00 – DESPERADÓ – Magyarországról.
    A szombati nap - június 4-én a reggeli órákban városébresztőt tart a Mezőhavas Népi Zenekar és A hagyományőrző Huszárcsapat kíséretében, városunk vezetősége, vendégeink – már aki a pénteki mulatozás után hajnalban fel tud kelni. Az állandó programok mellett (mászó fal, kötélpálya, Baranta – íjászat, dobókereszt, jurta, sétakocsi, lovaglás), ugyancsak egész napos programként a nagy népserűségnek örvendő „gulyásfőzőversenyt” is szeretné megszervezni az Önkormányzat. Az egész napos közös munka és mulatozás, valamint az ínycsiklandozó eredmény már önmagában elegendő indok ennek a programnak a megszervezésére ám annak alapvető célja az adománygyűjtés a szovátai Szent József otthon részére. Az adakozás mindenki lelkiismeretére van bízva, nincs megszabott ár vagy adományösszeg, de miközben a finom gulyást kóstolgatjuk, ne felejtsük el, vannak, akiknek nem mindig jut ilyen fonom falat az asztalra. Az elmúlt évek kesernyés tapasztalata azt bizonyítja, nem igazán vannak adakozó kedvükben a gulyáskóstolók. Magyarán többe kerül a leves, mint a hús és annyi se gyűl össze adománydobozkáinkba, mint amennyibe az alapanyag belekerül. Tegyünk hát róla – saját belső indíttatásból – hogy ez évben ez ne így legyen. Becsüljük meg az egész napos fáradozást, az alapanyagokra kiadott pénzt és támogassuk a rászorulókat szívünk sugallata szerint.
    A szombati programhoz visszatérve:
    Kora reggel városébresztő a Mezőhavas népi zenekar kíséretében. A sportbázison a reggel sport rendezvényekkel indul:
    09,00 Mini foci: I – IV, műgyep-pálya;
    10,00 Futóverseny: I – IV, nagypálya;
    10,00 – Futóverseny V – VIII, Medve-tó sétány;
    11,00 – Futóverseny IX – XII, Medve-tó sétány;
    11,00 – Tekebajnokság – sportbázis tekepálya;
    12,00 – autó ügyességi verseny – malacpiac;
    13,00 – lábvolé – műgyep-pálya;
    13,00 – modern-tánc produkció – a nagypálya színpadán – egy új, nemrég alakult csapat bemutatkozásának lehetünk tanúi. Meglepetéseket is tartalmazható bemutatkozás a helyszínen. Kíváncsian várjuk kik ők és mit tudnak.
    13,30 – gyerek-aerobik – nagyszínpad – Lőrinczi Emese óvónő által vezetett zenés torna tevékenységen felkészített kisgyerekek bemutatója
    14,00 – Dancs Annamária koncert – nagyszínpad;
    15,00 – taekwondo bemutató – nagypálya;
    15,30 – erős emberek versenye és kangó bemutató – nagypálya;
    17,00 – Madaras testvérek – Beáta és Zsolt, ismertebb nevén Jonny koncertje, főleg de nem csak gyerekeknek.
    Koncertek
    18,00 – Riff – nagyszebeni rock banda
    19,00 – Sócsillag produkciók bemutatása
    Főzőverseny díjazás a sportrendezvények értékelése
    20,00 – Hi-Q – Bukarest
    21,00 – Control Dance – Nagyvárad
    22,30 – Neoton Familia
    Vasárnap – június 5.-e
    10,00 – sakk, felnőtt és gyerek kategória – nagypályán a sátraknál
    10,00 – kosárlabda – műgyep-pálya vagy az S. Illyés Lajos sportcsarnok
    13,00 - tenisz - műgyep-pálya vagy az S. Illyés Lajos sportcsarnok
    16,00 – Diák foci - műgyep-pálya vagy az S. Illyés Lajos sportcsarnok
    Vasárnapi program nagyrészt a népművészetnek és a hagyományőrzésnek van szentelve. A szervezők között a Hagyományőrző Népi Játszóház, az iskolák tánccsoportjai vállaltak sok foglakozás vezetést és szereplést.
    A tervezett program részletei:
    14,00 – 16,00 játszóházi kézműves foglalkozások: nemezelés és rongybabakészítés, ezalatt szintén
    14,00 – 16,00 – között kapcsolódva a népművészethez és a hagyományőrzéshez a László Zsolt táncoktató által vezetett, tanított és felkészített szovátai gyerekek és a középiskola dákjaiból álló csoportok mutatják be néptánc-tudásukat.
    16,00 – Folker együttes koncertje: mesébe ágyazott magyar muzsika táncházzal. Az együttesről (nettes forrásokból: http://rainbow-agency.com/hu/produkciok/folker): „a Folker együttes változó felállásban, különböző néven 1991 óta működik Sepsiszentgyörgyön. Először Tilinkaként léptek be az erdélyi táncházas „köztudatba” mint a csángó folklór elkötelezett művelői. 1997-től Melkuhn Róbert és barátai néven működött a helyi felnőtt- és gyermektáncház állandó zenekaraként, a Folker nevet pedig 2001-ben vette fel.”
    17.30 – Farkasnyom szovátai hagyományőrző Baranta csapat bemutatója. A barantáról legtöbben azt mondják, hogy „hagyományos magyar harcművészet”, kritikusai „kitalált hagyományőrzésnek” nevezik. De ha valaki komolyan utánanéz, és előítéletektől mentesen tekint erre a „tevékenységre” az hamar rájön, hogy ez több mint sport, több mint hagyományőrzés és több mint népművészettel és népi-kultúrával kapcsolatos tevékenység. De nem is ezek teljes és mindent átfogó egysége. Véleményem szerint tagadhatatlan, hogy a barantázók nemzeti hagyományainkat gyűjtik egy csokorba. Igaz az is, hogy csak egy csokorra valót, egyedi szempontok szerint válogatott hagyományokról beszélhetünk.
    A három nap alatt állandó programként szervezett tevékenységükkel és a bemutató alkalmával alkalmunk lehet közelebbről is megismerkedni ezzel a foglakozással, életformával avagy hobbival.
    18,00 - Mezőhavas Népi Zenekar és a hagyományőrző Huszárcsapat – huszártoborzó és népdalműsor.
    19,00 - Maros művészegyüttes előadása.
    20,00 - Ghymes együttes koncertje következik. A népszerű együttes szerencsénkre ez idő tájt Székelyföldön turnézik így városunkba is felléphet. Sokak számára ez az esemény jelentheti a 3 napos rendezvények minőségi csúcspontját.
    Megérjük, a kedves érdeklődőket kövessék figyelemmel a www.primariasovata.ro illetve a www.szovata.ro honlapokat – itt fogjuk közölni a program további részleteit, pontosításait, esetleges változásait.

    Szeretettel varok en is mindekit :)