• kvp
    #48
    A forgalom alapu szamlazas vegulis ertheto. Az alapdijban kifizetjuk az infrastruktura fenttartasi dijat. A forgalom alapjan pedig a tenyleges terhelest, ami energiahasznalat formajaban jelenik meg kiadaskent.

    Alapvetoen en azt mondom, hogy ha valaki fix savszelesseget ker, akkor kapja is meg fix dijert. Ekkor kifizeti a vonal dijat, ha kihasznalja 100%-ig, ha nem. De ilyenkor a szolgaltatonak garantalnia is kell azt a segesseget. Ha valaki ezek utan inkabb forgalom utan akar fizetni, tehat nagyobb savszelesseget kert, de nem ker ra garanciat, akkor fizessen az utan.

    Az adott savszelesseg arat kellene elosztani. Tehat ha egy 1 Mbit-es vonal kerul x+n osszegbe, akkor ha 10 ember ker 1 Mbit-et akkor az ar reszukre x/10+n lenne. (n az alapdij, pl. a switch-ek fenttartasa) De ekkor a elofizeto elvarhatja, hogy mindig kapjon is 1Mbit-et, fuggetlenul a halozat tobbi reszetol. Ez azt jelenti, hogy a szolgaltato cserebe nem vallalhatja tul a halozatat, tehat csak a rendelkezesre allo savszelesseget osztogathatna. Ha valaki ezen felul akar letolteni, akkor az eppen szabad savszelesseget piaci aron (Kbyte alapon) vehetne meg, ez lenne a forgalmi dij. Nekem pl. eleg lenne egy 7/24-es fix sebessegu vonal is (pl. egy 512 kbit-es, ez 64Kbyte/sec). Ha meg neha le akarok szedni valamit, akkor vagy kivarnam amig lejon az elore kifizetett sebessegen, vagy kifizetnem az extra savszelesseg dijat, de csak annyit amennyit felhasznalok. Ez alapvetoen teljesen legalis es tisztesseges megoldas lenne, ahol senki nem tudna senki elol savszelesseget elvenni es a legtobb embernek meg eleg is lenne az alapcsomag. Aki sokat tolt az meg vagy venne gyorsabb vonalat fix osszegert (mondjuk 10 Mbit/sec-eset 20 szoros aron) vagy megvenne a masok altal ki nem hasznalt kapacitast forgalmi dijert (forgalmi dij = 1 kbyte-nyi savszelesseg havi dija osztva a honapban levo masodpercek szamaval, ez upc-s aron kb. gigabyte-onkent 20 forint lenne).