USB vezérlő panel
-
cicamisa #15 Sziasztok!
Totya77 legelső linkjére válaszolva,abban a modulban egy USB periféria controller van.A mikrocontroller olyan integrált áramkör,amiben valamilyen program,vagy utasítássor hatására jelennek meg a kimenetén(lábain)jelek.Magyarul processzor,ami adatokat képes tárolni.Ebben a kapcsolásban szereplő controller kapacitása,vagy memóriája 8Kbyte adatot képes tárolni.Ahhoz,hogy az áramkörbe életet leheljünk,szükség van egy programra,és egy programozóra,vagy égető áramkörre,amivel az adatokat be lehet égetni.A controllerek óriási előnye a 'hagyományos'(analóg és digitális) IC-kel szemben,hogy az áramkör alkatrészszükséglete,és ezáltal a fogyasztása is jóval kevesebb.Sok szempotból is ezeket alkalmazzák,mert lényegében bármire meg lehet 'tanítani'.Írok néhány példát: ilyen USB-s modulokat vezérel(telefontöltő,elemtöltő,lámpa),ledet ledet,izzót villogtat-fényerőszabályoz,távirányít,motort vezérel... szinte minden elektronikai szakterületen jelen van.Fénytechnika,hangtechnika,vezérlés,stb.
PC-re még pár project:1. LCD kijelző-ventillátorok,hőmérsékletek,sőt plugin-nal is el lehet látni,(winamp graphic equaliser),2. az összes energiaforrás(táp) külön-külön figyelése,kijelzése led skálán,3. HDD használat kijelzése ledsorral,4.modding RGB ledek, ledstroboszkópok,neoncsövek szabályozása...
Jónéhány áramkört építettem már,de én a Microchip által fejlesztett PIC-et szoktam alkalmazni.
A bolti cuccokat elég borsos áron adják,ezért mindig érdemes utánanézni,hogy érdemes-e utánépíteni.Bár a controllert lehet,hogy megkapod 2-3 $-ért a program nélkül nem fog elindulni.De azt is lehet vadászni.
Vásárlásról: mindenképpen a netkártyát javaslom,mert arra annyi pénzt teszel,amennyire szükséged van így a vásárlás után már nem mennek vele semmire.Ha azt íratod rá,hogy sample akkor is jól jársz,azt lehet szívesebben megteszik.