• Laurion
    #41
    1. Polgár nem egyenlő középosztály. Csak a marxista terminológiában, "kispolgárság", "nagypolgárság", és egyéb osztály-értelemben. A marxista terminológiát nem fogadom el.

    2. Polgár = "állampolgár". Gyurcsánytól és Kókától az utolsó nincstelen koldusig, társadalmi és vagyonbéli helyzetre való tekintet nélkül.

    3. Polgári demokrácia = az állampolgárok demokráciája, ahol minden állampolgár a jog előtt és szavazata szempontjából egyenlőnek számít.

    Hol uralkodik az állampolgárok összessége? Mindenhol, ahol többségi és részarányos elven eldöntheti, ki kormányozza az államot a következő adott időszakaszban. És utána újra dönthet.

    Veletek, akik a demokráciát csak színjátéknak tartjátok, az a baj, hogy sémákban gondolkoztok és nem vagytok hajlandóak fgyelembe venni a valóság bonyolultságát. Sémákban gondolkodni igénytelen, tudománytalan és félrevezető.

    Séma az úgynevezett "globalista tőke". Nem létezik. A valóság bonyolultságának - a milliónyi cégnek, vállalatnak, összeütköző és egybefonódó érdeknek, etikai, politikai és vallási meggyőződésnek, a piac kiszámíthatatlanságának, az egyes emberek vágyainak és igényeinek - leegyszerűsítése egy gyönge-közepes gondolkodók számára is emészthető szólamra.

    Séma az is, hogy ezt az egyébként nem létező dolgot "kiszolgálják" az uralmon lévők. Hogy kedveznek a külföldi tőkebehozatalnak, befektetésnek? Miért, vasfüggönyt szeretnél a határra és aztán önellátó gazdálkodást? Az már a középkorban sem vált be. Tudod, mit? Már az ókorban sem vált be: a kereskedelem már akkor is kontinentális szélességekben virágzott. Ókori multik szállították a kaját a száraz területekre, az épületfát Mezopotámiába, a építőkövet Egyiptomba. Aki bezárkózik, az előbb-utóbb meg is hal. Nézd csak meg Észak-Koreát.

    És hová mentek a kereskedők már az ókorban is? Oda, ahol profitot tudtak termelni.

    Szóval hogyan is képzeled te a "globalizált tőke" nélküli világot? (A kedvedért használom a sémát.)