• waterman
    #1
    szerintem nem egy dátumhoz kéne kötni az űrsiklók kivonását, hanem egy átfogó tanulmányhoz, hogy ugyan mekkora eséllyel megy fel és jön le egyben. ha 2010ig még működnek, úgy hogy minden küldetés után az ötöd részét kicserélik akkormég pár küldetést simán lezavarhatnának velük.
    a hubble felújítása mindenképp megérné. már csak akkor is ha 5 év múlva a ott lenne a james webb teleszkóp, mert akkor már 2 jó teleszkóp lenne odafenn. akkor már 0.000002%át látnánk egyszerre az égboltnak:)

    felmerült bennem a kérdés, hogyha ennyire félnek attól, hogy kilyukad az űrruha, vagy megvágja az éles fémdarab, akkor miért nem lehetne rájuk kívülről mondjuk fémszálakat ragasztani? pl mint egy szúnyogháló. már eleve nem egy könnyű dolog vele mozogni, most hogy itt-ott kis vékony pár deka pluszt képvisel némi fémháló, az már nem oszt nem szoroz. nem egy az egyben lenne, hanem mint a halpikkelyek struktúrája. ha hozzádörgölődik az űrhajós az éles fémnek, akkor megvédené valamennyire. csukló környékén, könyöknél, ahol ez fokozottan előfordulhat, mindenképp megérné. szvsz.