Konvertáljunk avit, 3gp-be
  • alert
    #35
    Elmondok egy több külföldi fórumon is fellelhető nálam eddig tuti módszert. Én is nemrég találtam rá és hosszú ideje ez az egyetlen olyan eljárás amit találtam, hogy több mobilon kipróbáltam, működik, nem csúszik se kép se hang, nem fagy és ha felirat van az avi mellé azt is konvertálja :D Arról nem beszélve hogy veszettjó minőségű a videó. A program ami kell hozzá: MPEGable. Ez egy fizetős cucc, de... blabla. A leírás a 2.2.7-es verzióhoz készült:

    1. telepítsd a progit
    2. kattints a "Browse" gombra és nyiss meg egy fájlt
    3. válaszd ki a "Video Processing" fület és változtasd meg a "target frame rate"-et "user definied"-re és állíts be pontosan 16.50 Hz-et.
    3. válaszd ki az "Interoperability" fület és változtasd meg a beállítást "3GPP"-re, a video codec legyen "MPEG-4 SP" és változtasd meg az "audio codec"-et "AAC"-re.
    4. válaszd ki a "Video Encoding" fület és változtasd meg a "video bitrate"-et a legjobb minőség/teljesítmény beállításhoz "128 kbit/sec"-re, de ha felirat is fog kerülni a filmre akkor "230"-ra. Ennél többre ne, mert a telefonok nem kezelik az ennél nagyobb bitrate-et. Valamelyik már ezt se, de u600-on és d900-on meg néhány nokián nekem kifogástalanul működött. Az "Adaptive Framerate" beállítást állítsd "FULL"-ra. Ezután válaszd ki bitrate mode-nak a "Near Constant Bitrate" opciót.
    5. válaszd ki az "Audio Encoding" fület és változtasd meg az "audio bitrate"-et 64-re. Ez nem teljesen kristálytiszta hang de elviselhető mobilon. Ha igazán jót akarsz akkor 96-ra tedd, de ez növeli a végleges videó méretét elég rendesen... Állítsd be az "audio codec"-et "MPEG-4 AAC"-re és a "Sample Rate Conversion"-nek adj meg "44100 Hz"-et. A "Channels"-nél válaszd ki a "stereo"-t.
    6. válaszd ki az "Image Preprocessing" fület és pipáld ki a "Cropping/Resizing" opciót majd kattints a mellette lévő "setup" gombra.
    7. válaszd ki "Absolute Size"-nak a "QCIF (176x144)"-t és győződj meg róla, hogy a "Resizing Mode" az "Bilinear"-ra van állítva. Pipáld ki a "High Quality" opciót. Ellenőrizd, hogy "Constrain Proportions" NE legyen bepipálva. Kattints az OK gombra és visszakerülsz a "Settings" ablakba.
    8. válaszd ki a "Basic I/O" fület és válaszd ki, hogy hova akarod menteni a fájlt.
    9. Ha minden kész, kattins a piros körön (felvevőgomv -REC- kinézetű) és várd meg amíg kész.

    Beállításoktól függően egy átlagos film mérete 180-220 mega között lesz majd illetve ha felnyomod a beállításokat a javasoltak maximumáig, akkor 350 megás is lehet.

    Ha feliratos filmről van szó, akkor úgy égethető bele a felirat a filmbe, hogy a DirectVobSub nevű feliratmegjelenítő codec-et használod. Ekkor ugye ha a feliratfájlnév egyezik a film nevével a felirat automatikusan megjelenik a filmen szinte minden lejátszónál pl windows media playerben is. Namost ilyenkor be kell lőnöd egy jól látható feliratméretet. Kétszer kattintasz a DirectVobSub tálcán lévő ikonján miközben lejátszol egy filmet és a betűtípusnál növeled a méretet. Nekem az a tapasztalatom, hogy Arial betűtípus esetén 26-os méretnél már olvasható és nem lesz zavaróan nagy a felirat telefonon. Az MPEGable-ben nem kell semmit állítani, a konvertálás megkezdésekor a DirectVobSub automatikusan el fog indulni és a felirat ráég a filmre.

    Kész is a tökéletes film. Nekem a konvertálás elég gyorsan végigmegy igaz egy jó processzor dolgozik (core2 duo 3ghz), de lassab gépeken is ki lehet bírni.