• Su0my
    létezik továbbá a szinuszfutás nevű jelenség is, ami kb azt jelenti, hogy a profilos futófelület miatt kicsit megengedett az oldalirányú mozgása a kerekeknek-> a tengely középpontjának helyzetét-egyenes páyán haladva-időben ábrázolva szinuszgörbét mutat.. a súrlódás meg igenis számít (kerék kipörgése azért még ilyen nagytömegű vonatoknál is lehetséges, valamint energiát von el)

előnye a maglev vonatoknak, hogy a motor lényegében a pályában van, tehát a szerelvények előállítása, módosítása igencsak olcsó, nem kell mindegyikbe motort tenni (cserébe a pályát qrva drága felépíteni, sebesség növelése->csere-> drága). a vonat kisiklani magától nem nagyon fog (bár mint fentebb is leírták, balesetek lehetségesek). halk. áramfelhasználása itt lentebb írták, hogy nagyon nagy, nekem viszont úgy rémlik, hogy kevesebb, mint a mai elektromos mozdonyoké, a pálya végig nincs 'bekapcsolva', csak egy igen kis szakasza (mindig a szerelvény előtt vmennyivel, hogy az vonzza, illetve kicsit mögötte, hogy a vonzásával lassítsa). súrlódó erő, parazita mozgások (x,y,z, valamint ezek rotatorikus változatai) szinte megszűnnek, rúgózást se nagyon kell használni blablabla... ezt persze nem neked írtam, hanem aki kérdezte, csak a tiedet fűztem tovább