Petőfi Sándor orosz hadifogságban halt meg Szibériában, nem a segesvári ütközetben esett el, állítják Petőfi-kutatók
  • Zóanagyvarázsló
    Meg lehet fordítani is ezt az egészet. Vajon Hrúz Mária meghozna ilyen áldozatot fia előkerüléséért? Vagy ha már kegyeleti szempontokat nézünk: ha meg is lenne zavarva a nyugalmuk, de ennek eredményeképpen talán együtt nyugodhatna a Petőfi család, nagy költőnk visszatérhetne hazai földbe. Nem lenne-e bűn, adminisztratív okokra hivatkozva elutasítani az egyik legnagyobb költőnket? A legtöbb országban bizony nem is lett volna kérdés, hogy az exhumálás mellett döntenek.

Természetesen úgy vélem, hogy a procedúra felvállalásának akkor van értelme, ha racionális érvek szólnak mellette. Jelen esetben is vannak ilyenek, mert, lehet, hogy mostanra már kissé szenilis Kiszely professzor, azért annak idején egy egész sor ritka, Petőfire utaló jegyet talált a csontvázon. Persze lehet egy rápillantás után nőnek bélyegezni a csontvázat, de számomra nem életszerű, hogy egy professzor egy nyilvánvalóan más nemű ember maradványaival térjen haza több ezer kilométer távolságból.

Ellenben tudjuk jól, hogy a tudományos élet sem mentes a gáncsosokodástól, az átpolitizáltságtól, a szakmai féltékenységtől. Én megvetem az ilyesmit. Annak a híve vagyok, hogy a tények döntsenek, ha már az Akadémia lakonikus reakciójával inkább a lejáratás, mint a szakmai érvek felé mozdult el. A vizsgálat azt eredményezné, hogy visszatérhetne ebbe a vitába a szakmaiság az ideológia helyett, és rövid úton kiderülhetne kinek volt igaza, esetleg valaki rosszindulatú volt-e tudománypolitikai okokból. Én vagyok annyira idealista, hogy igazság kiderülése, és megérdemelt jutalmak (szakmai megdicsőülés avgy bukás) elnyerése fontos legyen a számomra.

Megjegyzem, verseket valóban találtak, ez tény, csak a genetika segítsége nélkül nem tartoznak hivatalosan Petőfihez. Úgy hírlik, ki is adtak 49 verset az ő neve alatt Oroszországban. Orosz tudás és a cirill betűk ismerete híján ennek alaposabban nem tudok utánajárni, így inkább nem jelenteném ki tényként.