Gilgamesh#2
Elképesztő és mindennek a teteje, hogy van pofájuk az értelmetlen tömegmészárlásokat és iskolai lövöldözéseket is kizárólag a videojátékok számlájára írni. Sosem értettem, mivel rosszabb egy erőszakos játék egy erőszakos filmnél. Mert interaktív? Könyörgöm, ezért pecsételik tele a dobozukat korajánlásokkal, és nem viccből! Akinek annyi esze sincs, hogy játéknak tekintse a játékot, az NE játsszon Doommal meg Silent Hillel meg GTA-val. Aki fél elaludni a horrorfilm után, ne nézzen horrort, nem neki való, ilyen egyszerű. Az a baj, hogy a fiatalságot egyre nehezebb tisztességessé és józanná nevelni. Nyilván vannak emberek, akikben az erőszakos film vagy játék triggereli az elfojtott hajlamot, de ez az ember hibája, elvégre ő az időzített bomba, egy disznótoron vagy egy regény olvasásakor esetleg ugyanúgy elborulna az agya. A videojátékok elterjedésével egyre inkább elharapódzó epilepsziás rohamok miatt is tiltassuk be a csillivillibb látványúakat?
Na ez úgy általában vonatkozott a játékokra. Más kérdés, hogy a Manhunt NEM egy jó játék, az erőszak benne nem opcionális eszköz, mint pl. a GTA-ban, hanem a játék célja. Más "élvezeti" forrás nincs is benne, csak a gyilkolás; nem ötletesek a párbeszédek, nincsenek művészien megtervezett pályák, nincs rejtélyes történet stb. A Condemned is piszok csúnya és felnőtt játék, de az legalább tényleg a félelemre van kihegyezve, tehát nem a gyilkolásra, ezért érdekes és élvezhető. A Manhunt első részét végigjátszottam én is, köszönhetően az uborkaszezonnak és a saját pc kéznél-nem-lévőségének, és nem lettem pszichopata, nem sajátítottam el új ölési módokat (amiket még nem ismertem volna filmekből, ugyebár) és nem a vörös lett a kedvenc színem. Eddig legalábbis még nem vettem észre. És az állatokat is szeretem. Igaz, 18 fölött voltam már akkor, de nem hiszem, hogy pár évvel korábban jobban sokkolt volna az élmény; mindemellett soha nem adtam oda a fiatalabb kuzinjaimnak a programot. Megértem a közfelháborodást, amit a WiiMote(?)-tal való késelés és garottolás okoz, ez már szerintem is hülyeség, de a tiltás csak azt fogja eredményezni, hogy ingyen reklámot kap a játék. Amit pedig semilyen formában nem érdemel meg.