Abu85#19
Ezek nem kifogások, pusztán segítek felfogni a jelenlegi helyzetet. Engem közel sem érdekel melyik VGA-t veszed, pusztán közlöm melyik a jobb technika. Egy átleg júzernél talán többet értek hozzá, így még számíthat is valamennyire a véleményem.
Jatékoknál meg ven jópár ellenpélda is. Ott Call Of Juarez DX10. Az támogatja a legjobban az új API elveit, rögtön nem ezek az eredmények, és még csak a töredékét használták a fejlesztők a DX10-nek.
Vagy ott a Hellgate London, annak a játéknak a fejlesztéséből teljesen kizárták az AMD-t. Én röhögtem a legnagyobbat itthon amikor láttam, hogy a 3870-en jobban fut a játék, mint a 8800GT-n amire gyakorlatilag optimalizálva van.
Lehet optimalizálni egy-egy hardverre de ha a GF8 stiklijei előjönnek, onnantól kezdve semmi nem ment meg a teljesítmény drasztikus esésétől.
Az sem mellékes, hogy a Microsoft sincs kényelmes helyzetben. Elsődlegesen ő a célpont azokért a problémákért ami mostanában (pl.: a Crysis gépigénye kapcsán) előjött. Szar az API? ... Rosszak az irányvonalak? ... Egyik sem nyerő feltételezés. Kivételesen nem Bill-ék rontották el a dolgokat. Az nV nem követte azokat az elveket amiket a DX10 letett. Az AMD/Ati sok rosszat nem csinált pusztán előállt egy nem csak papíron DX10-es hardverrel. Azóta nV sikeresen meggyőzte a fejlesztőket (az hogy most pénzzel vagy anélkül, lényegtelen) az ő kártyáik támogatásáról, és kész a baj. A DX10 elvei ugyanis nem azért olyanok amilyenek, tökéletesen tudták az API kidolgozói, hogy csak az új elvek támogatásával lesznek egykártyás rendszereken játszhatók az olyan grafikájú programok, mint a Crysis.
A DX10.1 is olyan dolgokat vezet be amik rákényszerítik az nV-t az architektúra változtatására. Lehet kiindulási alap a G80 architektúra, de át kell gondolni, hogyan legyen hatékonyan tárolni a Stream output (a Cube map tömbök kezelése lesz az érdekes, ez már tényleg képtelenség a G80-on, gyakorlatilag a TCP-nek már egy működő Stream proci mellett is memóriát kell használnia). Kicsit olyan dolog ez, mint a Dynamic Branching GF6-7 architektúrán (sokkal durvább formában), tudni tudja csak hát használhatatlan.
Az is kérdés még, hogy a Gather4 miatt mennyi textúraszűrőt kell majd feláldozni.