Avantgárd, neo-avantgárd, experimentalitás
  • Dying Soul
    #1
    A szó eredete: "avant garde": francia katonai műszó, jelentése előörs.
    A fogalom meghatározása: az új, minden eddigi hagyománytól tudatosan eltérni akaró művészeti irányzatok összefoglaló neve a 20. század első felében.

    Céljuk: már nem a látvány valamilyen mértékű visszaadása, hanem a dolgok mögött rejlő gondolati tartalmak érzékeltetése és ehhez a művészet hagyományos eszköztára nem megfelelő!

    Törekvéseik, eszközeik:
    * Hagyománybontás: a régi értékek teljes lerombolása vagy átértelmezése
    * A művészi formanyelv radikális megújítása minden művészeti ágban
    * A teljes emberi és művészi szabadság megvalósítása – a konvenciók hiánya
    * Társadalomformáló programjuk is van, mert az emberek tudata másképp nem alakítható át
    * A művészeti ágak közelednek egymáshoz (a film hatása igen erős); interart jelleg.

    Témaválasztás: A 20. századi ember megváltozott élete, elidegenedettsége, létminősége, az embert fenyegető veszélyek vagy az előtte megnyíló lehetőségek.
    Ebben erősen érezhető a korabeli polgári filozófiák (pl. egzisztencializmus) és lélektani irányzatok (Freud, Jung) hatása.


    ------

    Akkor a zenéről, amiről ez a topik is szólna. Nem csak a metálról és rock zenéről (mondjuk elsődlegesen) szólna ez a topik, hanem elektronikáról (ha itt létezik a rengeteg műfaj ellenére), jazzről, ambient jellegű zenékről és teljesen elborult noise dolgokról is, a szimfónikus, zenekaros muzsikák mellett.

    Kialakulásának időpontja a mozgalommal párhuzamosan definiálható, de a mozgalom végével (véget ért?) a zene nem szűnt meg, hanem tovább élt, először csak zeneszerzők körében. A '80-as évek közepe táján a svájci Celtic Frost elindítja a fent nevezett esztétikai minőséget, majd a '90-as évek középen kiadja első és egyetlen albumát a norvég Ved Buens Ende. Ezzel a jazzes, progresszív lemezükkel beírják magukat a történelembe és máig ők az egyik legnagyobb név az irányzatban. Az ő fejtágításuk közben / után sorra alakulnak olyan zenekarok, mint pl az Ulver, az Arcturus, a Sigh, akik máig legendák.

    Fontos leszögezni, hogy az avantgarde nem műfaj, hanem egy extrém irányzat. A zene teljesen kötetlen, a minimalista próbálkozásokon át a kibernetikus elektro-metálon át a free jazzt a progresszív rock zenével ötvöző dolgokon át a karneválos, kabarés death metalon túl az indiánzenés kísérleti rockig mindent felvonultat az irányzat. A műfaji határokat a végtelenig feszítik az előadók (vagy szétrombolják), szabályokat, konvenciókat nem tisztelik és nem foglalkoznak velük (ellentétben a progresszív [prog. itt: műfaj] zenészekkel): mindezt egy felsőbb, masgasabb kifejezési lehetőség érdekében, ami akkor igazán élvezhető és értékes, ha mégsem öncélő zajongás, hanem komplett művészi értékekkel bír, amit az átlagember képtelen felfogni és értékelni.

    Dióhéjban.

    pár példa elképzelni.
    Ulver
    Arcturus
    Dog Fashion Disco
    Thy Catafalque - csak hogy magyar is legyen