• L3zl13
    #37
    Nos. A kozmikus sugarak egy összefoglaló megnevezés. (Az Epikurosz által belinkelt pdf szerintem hibás e tekintetben.) A kozmikus sugárzásnak vannak különböző elemei, melyeket eltérő módokon és eltérő eszközökkel érzékelnek, és más-más dolgokat próbálnak ennek segítségével megfigyelni.

    Azonban egyetlen olyan projectről sem tudok, ahol Földön kívüli részecskeforrást próbálnának használni orvosi átvilágítási célzattal.

    A neutrinókkal kapcsolatosan már írtam pár dolgot. A többi összetevőre (rádió, látható fény, infra, UV, röntgen, gamma) meg ugyanazok vonatkoznak minf természetes, mind mesterséges forrás esetén. Legtöbbjüket nagyon olcsón elő tudjuk állítani már ma is, és saját beépített sugárforrással, bárhol, bármikor használhatóak. Persze bizonyos megkötésekkel.

    Más jellegű részecske sugárzás esetén az előállítás bonyolultabb, de ezeknek a nehézségeknek is legnagyobb részét a manipuláció, árnyékolás és hasonlók teszik ki, tehát ezen nem lehet spórolni sokat. Ráadásul amíg a részecskeforrás belül van addig ezek a pronblémák egy jól defiiálható területre vonatkoznak csak (magára a készülékre, és környezetére) míg egy külső forrásnál a felhasználandó részecskék begyűjtésétől (ami feltehetőleg nem az épület belsejében történik) egészen a felhasználás helyéig. Ami jóval nagyobb beruházásnak tünik.

    Azt mondod, szerinted nem drágább. Szerintem az a tény, hogy elő tudjuk állítani ezt a sugárzást már a mai technológiával, ugyanakkor a mai technológia nem teszi lehetővé a űrbéli forrás felhasználását pontosan azt jelzi, hogy ez utóbbi begyűjtése, megfelelő szűrése és manipulációja nagyobb technikai nehézséget jelent -> drágább.