• remark #82
    "akinek van vmekkora vagyona, tudása, annak legyen lehetősége
    a rendszer elesetleg lehet annyira szociális, hogy a teljesen leszakadókat felsegítse a földről"
    Alapvetoen egyetertek veled. A problema akkor van ha a teljesen leszakadokat nem segitjuk fel a foldrol, hanem meg jobban a viz ala nyomjuk, hogy dogoljon meg es akkor nem kell ra kolteni a kozosbol. Talan nem ertheto hogy milyen jelensegeket irtam le egyetlen mondattal, de en ugy latom hogy jelenleg ez az uralkodo nezet. Aki lemaradt, az onhibajabol maradt le, igy onerobol is kell hogy talpra alljon. Ez jo kibuvo arra, hogy miert is hasznaljuk ki ezeket a milliardokat, akik irdatlanul szegenyek. Nem tetszik nekik hogy szegenyek? Tegyenek valamit. Kozben persze ugy iranyitjuk a dolgokat, hogy ne tudjanak talpraallni, mert az ugy kenyelmesebb, ha az emberek tobbsege semmilyen hatalommal nem rendelkezik, es semmilyen modon nem tudja az akaratat es a jogait ervenyesiteni. Egy penzalapu renszerben pedig akinek nincs penze, annak nincs joga sem semmihez. Egy ilyen renszerben szo sincs soha az osszefogasrol, csak az onzesrol. Igy fogunk minden elottunk - foldi civilizacio elott - allo kihivasra valaszt adni?

    "a kapitalizmus nem váltja le a demokráciát - legalábbis nézetem szerint"
    Amikor azt mondjuk hogy a tarsadalom egy adott szelete jobban mukodik ha hagyjuk hogy a szabad piac szabalyai ervenyesuljenek, akkor a kapitalizmust valasztjuk a demokracia helyett. Termeszetesen amig nem mindent a kapitalizmus iranyit, addig nem valtotta le a demokraciat 100%-ban a kapitalizmus. De ez az irany. Abban egyetertunk hogy jelenleg meg parhuzamosan van egymas mellett a ketto, de en allitom hogy csak papiron. A dolgok 99.99%-a mar ugy mukodik, hogy semmi beleszolasunk nincs.

    "a szabad piac teljsen mást jelent, és ebből eredően a demokráciát sem cserélheti le"
    Definicio szerint mast jelent, es definicio szerint nem valthatja le. Azt mondom, es altalaban ugy is fogalmazok, hogy a demokracia elvei helyett a szabad piaci elveket kezdjuk olyan dolgokra alkalmazni, ahol eredetileg a demokracia elvei voltak az iranyadok. Ez a hosszu verzio. A rovid verzio meg az, hogy a kapitalizmus levaltja a demokraciat. Bocs, de nincs mindig lehetosegem pontsan fogalmazni. Ez van. Ez egy forum. Az ujjam letorik mire mindig mindent begepelek... :-)

    "szvsz a demokrácia nem túlhaladott, hanem nincsen nála jelenleg jobb"
    Persze hogy nem tulhaladott, azok mindjak hogy az, akik valami "hatekonyabbra" akarjak levaltani.

    "kamatot bárki szedhet, senki nem korlátoz ebben"
    Az szedhet, akinek van mit kolcsonadnia. Jelenleg (kis tulzassal, de ennyi belefer) az egesz gazdasag, mindenhol a vilagban a bankok altal kolcsonadott tokebol uzemeltetheto. Pl. inditasz egy haborut, ami 100 milliard dollarba kerul. Ok, mondod, ennyivel kevesebb jutott az orszag egyeb dolgaira. De azt is melleteszed azonnal, hogy erre a penzre KAMATOT fizetunk a bankoknak? 100 milliard dollar kamata nem kis penz, ugyhogy nem 100 milliardba kerult a haboru, hanem 100 milliard + kamatok. En errol beszelek. Es az senkit se boldogit, hogy en is szedhetek kamatot a kolcsonadott 100 euromra.

    "így van. bizonyos piaci szegmenshez nem mindenki fér hozzá, de akár hozzá is férhetne. nincs tőle elzárva, van hozzá joga"
    A jog nem egyenlo a lehetoseggel. Nekem jogom van 100 milliardot keresni es jogom van elnoknek lenni, meg a Holdra menni is. Megse lesz ebbol semmi soha. A jog loszar, mar elnezest.

    "trillió ember összefog: ezek pl. a befektetési alapok"
    Nem. Nem tudod mi az a befektetesi alap? Nem az 1 dollart a rendszerbe dobo fogja eldonteni hogy mi lesz a penzzel. De nem is az 1 trillio 1 dollard bedobo ember fogja kozosen eldonteni hogy mi lesz a befektetesi alapba tett penzzel. Ja, hogy majd atteszed oda a penzedet ahol az elkepzeleseidnek megfeleloen fektetik be? Szep >elmelet< es a >jogod< is meg van hozza, a gyakorlatban meg semmire se mesz az egesszel.
    Az en verziom szerintem jobban leirja a valosagot. Az 1 trillio felett rendelkezo embernek 1 trillioszor tobb lehetosege van.

    A tobbire csak idohiany miatt nem tudok reagalni. Rohanas van. Folyamatosan. A-bol B-be. Pedig B-ben sem jobb...