• remark #81
    Nem szemelyeskedtem, ha annak tunt, akkor elnezest.

Amire az egesszel celozni akartam az az, hogy nyilvanvalo (en felteteleztem hogy nyilvanvalo) hogy a sajat csaladodert kepes vagy aldazatokat hozni. Azaz nem vagy velejeig onzo ember. Ha kicsiben ez nyilvanvalo, hogy nem pusztan onzo ember vagy, hanem egyuttmukodni is kepes, akkor nagyban miert nem az? Erre akartam ravilagitani.

Az ember nem csak es kizarolag a sajat celjaiert kuzd, hanem a kozosseg celjaiert is, pontosan azert, mert tudja, hogy bizonyos egyeni celok csak kozosen erthetoek el (aki ezt nem tudja, az nem elte tul a viharos evezredeket). Az ember egymagaban kb. annyira lenne eletkepes, mint egy darab hangya a hangyaboly nelkul. A jovonk ezert nem az onzes, es az, hogy minden egyes ember csak es kizarolag a sajat maga tuleleseert kuzdjon, hanem a jovonk az, hogy megtanulunk (vilagmeretu !) kozosseget alkotva egyuttmukodni, es osszerakni valami mukodokepes demokracia-szeruseget amelyben a pozitiv (azaz nem korlatozo jellegu) szabadsag megvalosulhat - szemben a mai, nyugaton elterjedt korlatozo jellegu (megvedjuk a szabadsagodat mindentol es mindenkitol, meg sajat magadtol is) szabadsag helyett.

Az egesznek ugye meg ugy van koze a fenti cikkhez, hogy nem veszed eszre hogy hipokrita vagy. Az termeszetes neked, mikor te vagy mikor az a tarsadalom amelyikben elsz, mas emberek vagy mas tarsadalmak felett ervenyesiti akaratat a masik akarata ellenere, de mikor rajtad evernyesiti valaki az akaratat ugy hogy az neked nem tetszik, akkor elkezdesz kiabalni, hogy neki ahhoz nincs joga.