remark#55
"illetve ezenm felül még arra vágyom, hogy aki akar annak legyen lehetősége boldogulni"
A rendszer amit te leirsz, ezt nem biztositja. Ha nincs vagyonod, akkor nincs eselyed. Elobb meg azt irtad hogy ez igy van jol (eredeti hsz-edben par sorral feljebb: "igen"), most meg eselyeket akarsz magadnak. Dontsd el mit akarsz, egyszerre ket elmeletet nem partolhatsz.
"nem hiszek sem a demokrácia végébewn, sem a rothadó kapitalizmusban"
Nem ertetted meg mit irtam. A kapitalizmus levaltja, bizonyos teruleteken levaltotta a demokraciat. Az eredetileg csak gazdasagi eletre vonatkozo kapitalizmus alapszabalyait, mint pl. a szabad piac elvet, alkalmazni fogjak a tarsadalom mas teruleten is. De nem ugy, hogy megmarad parhuzamosan a demokracia, hanem ugy, hogy a demokratikus elvelket felretesszuk, es elovesszuk helyette a szabad piacra vonatkozo elveket.
"Okos" emberek azt modjak hogy a demokracia tulhaladott, nem elegge hatekony, nem elegge kozvetlen, nem enged beleszolast az ugyek menetebe mindenkinek. Bezzeg a szabad paic, az mindezekben jo. Mindenki reszt vehet benne (mindenki vasarol - mondjak), gyorsan reagal, hatekony stb. tehat a demokracia minden problemajara megoldast ad. Ezert "szeretjuk" (marmint azok akik ezt favorizljak), es ezert vonul ki az allam mindenhonnan. Szep uj vilag, ahol minden letezo dologra a megoldas a vasarlas lesz... vesszuk a reszvenyt szavazat helyett, vesszuk a nekunk tetszo termeket stb.
(Es persze - de ezt nem mondjak - a vasarlashoz szukseges penzt a banktol vesszuk kolcson, de nem ingyen, hanem kamatra... es vegulis ki jar jol? Aki a kamatot beszedi...)
"ellenben, igen, hiszek a szabad piacban"
Szabad piaci elveken alapulo rendszerben csak az vehet reszt akinek vagyona van. Neked van vagyonod? Es lehet hogy a tejpiacrol nem szorulsz ki, mert annyi fizetesed mindig lesz, de az ingatlanpiacrol es mas, nagyobb befekteteseket igenylo piacokrol ki fogsz idovel teljesen szorulni, az biztos.
Azon meg mit nem lehet erteni, hogy ha nekem 1 trillio dollarom van, neked meg 1, akkor nekem 1 trillioszor tobb jogom van mindenhez? Azaz nekem egyedul annyi jogom van, mint 1 trillio masik embernek, abban az esetben ha az az 1 trillio ember _osszefog_ (de nem fog, mert a rendszerben mindneki onzo - az elmeleted szerint - igy az emberek nem _tudnak_ osszefogni, no meg ha megse lenne onzo mindenki, ahogy en mondom, akkor se fognak osszefogni, mert a renszer sokat tesz azert hogy az osszefogas ne valosulhasson meg). Ennyit arrol az almodrol, hogy a rendszer lehetosegeket biztosit annak aki akar. Akarni lehet barmit, de ha nincs penzed, akkor semmi sem lesz beloled.
"te sem hiszed, hogy a muszlim vallási vezetők békességre intenek"
Milyen vezetokrol beszelunk? Mondjuk pl. az irani vezetokrol? Ha nem vetted volna eszre, Iran a szakadek szelen egyensulyoz, de barmikor kohinthet akkorat valami okos nyugaton, hogy az orszag lezuhan, es ujra elvesziti fuggetlenseget. Ha az oroszok epp gyujtenék a sereget a magyar hataron, es azt hallanad toluk nap mint nap hogy Magyarorszagot vissza kell foglalni mert jobb Magyarorszagnak ha ott orosz-tipusu-demokracia van, akkor te mit varnal a magyar vezetoktol, hogy mit mondjanak? Valami olyasmit hogy: hat jo, ha nagyon akarjak az oroszok akkor jojjenek?
"a muszlimokat az frusztrálja, hogy az ókori vezető szerepüket elvesztették, és mai napig nem tudnak túllépni a keresztes hadjáratokon (mindezt pedig nem magam találtam ki)"
Te talaltad ki vagy nem, attol meg nem ertek vele egyet. Te a fenyegetest, hogy a nyugat, amelyik epp csak nemreg vonult ki (mar ahonnan) oda akarmikor visszavonulhat (mar ahova), ugy akarod leirni hogy "ettol a muszlimok frusztraltak"? Legyen. En meg frusztralt vagyok attol, hogy barmikor en valhatok a kovetkezo celpontta. Merthogy ez egy ilyen vilag. (Es szerinted ez igy jo.)
"és nem a szépelgéssel"
Hanem a szelsosegekkel?
"akkor már eleinket és felzabálta volna valami"
Eleinket AKKOR zabalta volna fel valami, ha egyesevel koszaltak volna a sotetben. De nem ezt az utat valasztottak (szerencsere) es osszefognak, es egyutt olyan dolgokra voltak kepesek amikre egyedul nem lettek volna. A hozzad hasonlo mentalitasuak szerintem regen kihaltak.
"te nem fogsz menni? esetleg belépsz vmi hippi kommunába, akkor jobb lesz? tedd azt"
En is megyek a sullyesztobe, de nem mindegy hogy mit hagyok itt magam utan. Ha ugy megyek a sullyesztobe hogy hozzajarultam a tarsadalom fejlodesehez, vagy ha ehhez nem is, de legalabb a gyerekemet ugy neveltem fel, hogy nem vak es buta robotokka valtak, akkor mar megerte. Es talan majd a nem-robotok egyszer eleg sokan lesznek ahhoz hogy erdemi valtozast valtsanak ki. (Remelem nem lesz tul keso.)
(Ja, errol jut eszembe, mi a velemenyed arrol az elmeletrol, hogy az emberek tulajdonkeppen robotok, minden cselekedetuk, dontesuk elore le van kodolva a genjeikben...)
"és menj és gyújts fel pár luxusterepjárót, hiszen neked nem jutott annyi mint nekik"
Nem ez a problema a mostani rendszerrel. Nem az a baj, hogy vannak kulonbsegek. Hisz epp azt mondogatom, hogy ez a normalis, senki se egyforma.
Hanem pl. az a baj hogy folyamatosan az erintettek megkerdezese nelkul de hivatalosan az o nevukben szuletnek meg az o eletuket szabalyozo dontesek. Ha szerinted ez normalis, akkor valszeg azt is normalisnak tartanad, ha most el tudnam venni toled a billentyuzetet, mert szerintem neked nincs jogod azt leirni amit leirsz (nem gondolom azt hogy nincs hozza jogod, ez csak pelda). Mert ha nekem van akkora hatalmam, akkor amit ezzel a hatalommal el tudok erni, azt teljesen jogosan teszem, nemigaz?