Komolytalan#58
"Ez egy elég furcsa dolog számomra... Komolyan ugy gondolja valaki, hogy 15 km napi utazás kényelmetlen azzal szemben hogy ettől egy sokkal felszereltebb iskolában tanulhat a gyerek, ahol esetleg mivel igy hatékonyabban működik az iskola lessz pénz mondjuk digitális táblára..."
3 óránként jár busz, autóval való behurcolásra nem futja a népnek falun (meg ált korábban is kezdenek dolgozni). Igaz az önkormányzat biztosít iskolabuszt, az első órára jó is odafelé, de aki nulladikra megy annak 5:20-kor indul a busza, illetve akinek nem 6, hanem kevesebb vagy több órája van, az megintcsak várakozik. Én voltam bejáró 4 évig apa, mert nem tudtam fizetni az albérletet: kiszámoltam akkoriban, napi 2.5 óra utazás/várakozás volt az átlag.
Egyébként ez a falusi suli kifejezetten jól fel volt szerelve, kb 10 éve épült szuper tornaterem (nevezzük inkább kézi csarnoknak), meg info órán már 5 éve is mindenkinek volt saját gépe, volt net, stb. Ja, és 0% ork, a városi suliban ez az arány 10-15% között mozog.
Az iskola költséghatékonysága semmivel se volt jobb vagy rosszabb mit a városi, mivel egy falusi suli ugyanazt a fejkvótát kapta tanulók után mint a városi. Vagyis azért, mert bezárjuk a falusi iskolát, egy kanyi sem marad a költségvetésben. Az hogy kevesebb gyerek esetén ez a fejkvóta nem volt elég a fenntartásra (mivel a fajlagos költségek kis gyereklétszámnál magasabbak), az az önkormányzat baja volt, amit mindgyik megoldott úgy, ahogy akart (pl. miénk kipótolta amit kellett, mégse adósodott el). Most ez annyiban változott, hogy ha nincs meg a 25 fő egy évfolyamon, akkor az adott évfolyam (vagy az egész suli, nem tom) nem azzal a 2-3 hiányzó fővel kevesebb fejkvótát kapja, hanem nullát. Ez azért jó, mert így nem az állam zárja be az iskolát, hanem az önkormányzatot kényszeríti erre.
"Szerintem kicsit elkényelmesedtünk az eddigi világban és rá kéne jönni hogy nem lehet minden falunak külön iskolája gimija egyeteme csak mert kényelmetlen napi 15-20km-t utazni...."
Laktál-e falun valaha, vagy csak pofázol a fotelből, és még a közértbe se mész le kajáért, inkább pizzát rendelsz?
"Én városban lakom, ahol jelentősen jobbak és felszereltebbek az iskolák mint a környező kisebb városokban, falvakban... És aki eddig is ugy gondolta, hogy számít hol tanul a gyerek az ide iratta be, nem pedig a szakadt falusi iskolába ahol jó esetben volt számítógép, de mondjuk net már nem biztos, rendelkezett egy 200 kötetes könyvtárral, stb."
Szóval nem laktál, csak partvonalról ugatsz. Abból meg nem kérünk, köszi.