• cptkilljoy
    #18
    Lehetne itt ezer okosságot írni, hogy a szoftver ára ugyanaz itt és az USA-ban is, viszont a bérek és az egyéb anyagiak köszönőviszonyban sincsenek egymással, de egy dologban igaza van a BSA által képviselt cégeknek: ők előállítottak egy szoftvert, amivel egy cég PROFITOT termel. És mondom ezt úgy, hogy én is cifrán kurvaanyáztam pár hete, mikor megkaptuk a kedves BSA-s levelet, ami mind formailag, mind tartalmilag egy vicc volt. Szóval kettős a dolog:
    1. én valahol pénzt csinálok abból, amit más alkotott, tehát teljesen jogos, hogy elvárják, hogy ezért a szellemi termékért én fizessek.
    2. a licenszelési feltételek túlbonyolításával néha még maguk az MS emberei sincsenek teljesen képben, hogy mi a rák is van

    Ez utóbbira csak egy példa: egy időben az OEM licensz kereteibe az is belefért, ha vettem egy IDE kábelt és ahhoz a szoftvert. Ez a felállás élt hónapokig, utána meg jött a bekeményítés, hogy csak full géphez lehet. Most jelen pillanatban ha igazak azok a kijelentések, amit az MS emberei tettek egy szemináriumon, akkor az OEM-et addig használom legálisan egy gépen, amíg a gépben ugyanaz az alaplap van. Persze ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy az aktiválást állandóan meg kell tennem, ha két alkatrészt cserélek.

    Lehet jönni azzal, hogy drága a szoftver, lehet jönni azzal, hogy bonyolult a licenszelés, de azért ebből egyik sem teljesen igaz. Meg lehet venni minden programot a géppel együtt, illetve egyesével dobozos változatban. Ez teljesen tiszta, nem kötődik géphez, csak persze jóval drágább, mint ha csak egy papírt veszek, hogy igen, nekem van 100 darab Office-om.

    Ki lehetne váltani a programokat ingyenes változattal, de nem tudod. Nincs APEH jelentő program csak Windowsra. Ha bármelyik állami szervnek kell egy kitöltendő táblázatot elkészítened, az agyon makrózott MS Excel tábla lesz, amit semmi mással nem tudsz megnyitni. Ha normális tervező munkát akarsz végezni és a rajzokat átadni a megrendelőnek, akkor nem használhatsz mást csak drága szoftvereket, mert az ingyenes irkafirka CAD-nek csúfolt dolgokkal szinte semmit nem tudsz csinálni. Vagy ha igen, és ez a legtöbb ingyenes programra azért valljuk be, igaz, akkor is csak nagyon nyögvenyelősen. És ha ne adj isten egy ingyenes program még rendelkezik is azokkal a funkciókkal, amikre szükségem van, akkor meg pilótavizsga kell hozzá, hogy megcsináljak egy egyszerű feladatot is.

    Szóval nem egyszerű ez az egész. És ennek a kupac szeméthalomnak a tetején kapar a BSA, mint egy pöffeszkedő kiskakas, akinek elvették a gyémántfélkrajcárját.