• Tetsuo
    #19
    na igen, ez telleg tulzas lenne.. viszont itt arrol van szo, h 1re jobban kozeledik az a (pl az 1984 c regenyben is) felvazolt jovokep, miszerint 1 nagyvallalat iranyitja a vilagot, vagyis az osszes ember felett uralkodik.
    Persze ezt nem kell drasztikusan elkepzelni, hanem 1 elindulo es szofisztikalt folyamatkent. Ma a tarsadalmi rendszerunk sajnos nem tartja kordaban a multinacionalis cegeket, hiszen soxor, azok penzugyi befolyasa nagyobbak az egyes kormanyok hatalmanal. A politikaban "altalaban" az erosebb lobby (legalis v illegalis) gyoz. A politikaban nem feltetlenul az erkolcsi, moralis szempontok a meghatarozoak. A cegek iranyitasanal pedig soha nem azok, csak es kizarolag gazdasagi nezopont van. Az egesz tarsadalmunk mozgatorugoja a "szabad" piacgazdasag, ami idovel lehetetlenne teszi a kisebb vallalkozasok mukodeset, csak a nagyok, kesobb csak az oriasok maradnak eletben, hiszen nagyobb befolyasuk van a piac iranyitasaban, sot a torvenyhozasban is.
    A szemelyes reklamok, az igenytelen sugarzott tartalom, a krealt trendek, mind annak a kampanynak a resze, amivel minket 1szeru zombi fogyasztokka nevelnek.
    A megfigyeles, a kozponti nyilvantartas, a hamarosan bekovetkezo- szemelyes szabadsagjogok csorbitasa, pedig a gyenge ellenallast tori meg, akik valszeg amugyis suket fulekre talalnak. Ezeket persze nem szemelyenkent kulon hajtjak vegre, hanem egyfajta automatizmussal, ami teljesen beepul a fogyasztoi tarsadalomba.
    Lehet meg tovabb ragozni.. csak megyek csicsikalni. ;)