• bvalek2
    #61
    Nekem a Linux szimpi lenne, de qrva bonyolultnak tűnt anno kb. 4 éve, amikor toljára kipróbáltam. Nem tudtam csatlakozni a netre.

    A Linux 4 év leforgása alatt hatalmasat fejlődik, nem is hasonlít az élmény a korábbira. tudom, hozzászoktunk hogy a Windowson csak az ablakkeretek változnak ennyi idő alatt (vagy még az se). Továbbá aki Linuxozik, az nem a Linuxot használja, hanem a grafikus felületet, meg alkalmazásokat, és azok döntően meghatározzák a felhasználói élményt.

    A Linuxot magát programok használják, nincs semmilyen felület amin hozzáfér az ember (legalábbis nem tudok róla). És ez így jó, egy oprendszer ne dobáljon nekem ablakokat, hanem szépen csöndben gazdálkodjon az erőforrásaimmal. Én majd olyan ablakkezelőt, meg alkalmazásokat választok, ami nekem tetszik. Vagy felteszek egy disztribúciót, amiben ezt már megtették nekem.

    Valaki lent nem ajánlaná Debiant, hát ez is alkalmazás kérdése. Amióta van grafikus telepítője, és alapból felkonfigurál minden hardvert amivel eddig találkoztam (ami nem sok, bevallom), elégedett vagyok vele. Szépen kiválasztom KDE-t, és utána sokkal felhasználóbarátabb rendszert kapok mint a Windows, grafikus varázslós csomagkezelővel, mindent szájbarág, hülyebiztos.

    Például:

    Beteszem a CD-t, nem csak felismeri a tartalmát, de ha zenei CD, akkor fel is ajánlja a kiírást, MP3, Ogg-Vorbis, FLAC, WAV formátumokban. Az ember simán leszedi az ISO-t, vagy kiírja. Kaffeine médialejátszó első telepítéskor javasolja letölteni a libdvdcss csomagot, amivel bármilyen gyári DVD-t olvasni lehet, csont nélkül. Mindenféle WMV, DivX AVI, MOV, RealPlayer, stb. formátumot alapból támogat, nem kell codec-ekre vadászni. Debian tele van profi zeneszerkesztőkkel, dobgépekkel, MIDI szintetizátorokkal, stb.

    Irodai munka: OpenOffice.org. Dokumentumok, táblázatok, prezentációk, stb. készítésére alkalmas, én vele írok könyvet. Nem része e-mail kliens, meg ilyesmik (amúgy is webest használok), nem szervezi meg az egész iroda életét, de ez nem is célja, arra jó, amire kell, messze jobb mint az MS-Office, és 100% kompatibilis.

    Netezés: nem tudok Linux alatt hálózatot konfigurálni, mert még nem volt rá szükség, ment magától (wifi is) :) Egyébként a Firefox stabilabb, gyorsabb Linuxon, már a Win-es világban is sokan szeretik, úgyhogy most nem fényezem.

    Játékok vannak, de nem nagy gémereknek valók, szóval ha nincs konzoluk, akkor nekik nehéz lehet lemondani a Windowsról. Sajnos nekem is van olyan régi kedvencem ami nem megy Wine-vel, ezért Dual-bootos a gépem, különben csak Linuxot használok.

    Biztonság: alap tűzfalhoz nem kellett még hozzányúlnom, vírusokra férgekre meg röhögök. Linuxon nincs is vírusírtó.

    Meg, hát ugye aki megrendelésre dolgozik, és aszongya az ügyfél, hogy neki Excel 2003-ban kell a tábla, akkor nehéz ilyent Linuxban produkálni.

    Egymás után jönnek ki az OpenOffice.org verziók, szerintem érdemes megpróbálni hogy tudja-e már normálisan kezelni. Nekem tudott Linux alatt is tudott produkálni ppt prezentációt, meg doc dokumentumot.