shabba#15
Azért ne temesd a Havokot, szerintem szó sincs erről. Az AMD és az Nvidiának természtesen nem teszik hogy az Intel meg akar jelenni egy olyan piacon ahol eddig nem volt ott és a két cég feloszthatta egymás között, persze hogy nem örülnek egy erős harmadik érkezésének. Az Intel idáig csak az office és mobil szegmensnek gyártott GPU-t, de most úgy tűnik idővel belevág a gémer szegmensbe is, először gyaníthatóan a közép kategóriát megcélozva később, talán a felsőbb kategóriában is megjelenve. Az Intel ezt nem felvásárlással éri el mint az AMD, hanem inkább saját fejlesztéssel, ami persze hosszabb idő, szóval 3-5 év biztos kell neki mire kifutja magát.
"Igazából nem értem, miért vásárolták fel ezt a céget" - mondja az Nvidia vezérigazgató. Ugyan már ki hisz neki. Tökéletesen tisztában van azzal milyen tervek dédelget az Intel.
A Havok tuti nem azért kell az Intelnek mert tönkre akarja tenni, egyszerűen nem érdeke, neki ez pont azért kell hogy piacra tudjon lépni. Gondolj bele ha az Intel kijön 2009-ben egy új hardwarrel, software támogatás nélkül akkor hogy lehet majd a gémer piacon eladni? Sehogy. De mivel új piaci belépő, ezért nem igazán fejleszt még rá senki, azért mert túl kicsi a piaci részesedése, azért nem éri meg a fejlesztőknek hogy rá építsenek. És ez 22-es csapda, hisz addig nem is tud kitörni amíg nincs szoftware támogatás és ez által a játékok sem támogatják a használatát.
Az Intel ezért inkább megvette a Havokot, és mint tulaj nyomást tud gyakorolni a fejlesztőkre hogy tegyék bele a saját sokmagos procijainak és Larrabeejának támogatását akkor is ha annak még zéró piaci részesedése van a gémer szegmensben. És ezzel meg tudja alapozni a jővőt, hisz szoftwarrel már a hardware is jobban eladható, a nélkül viszont csak papírnehezék.
Abban nem érdekelt az Intel hogy kivegye a Havokból a konkurens termékek támogatását, vagy hogy megszünetesse a terméket. Hisz ha ezt tenné és lenne egy software ami csak az ő hardwarét támogatja, ami még új piaci belépő, akkor szerinted hány játékba építenék be? Semennyibe, hisz nem igazán lenne eladható. Az Intelnek mint új piaci belépőnek az AMD és Nvidia farvizén kell behuznia a palettára a Larrabeet, olyan middlewaret kell írnia ami a már most támogatott konkurenseken kívül a saját termékét is támogatja, így esélye nyílhat arra hogy az ő terméke is beléphessen a piacra.
Persze nagyon hossszú távon, amikor már az Intel terméke is hasonló részesedéssel bírna mint az AMD és az Nvidia, már előnyt kovácsolhatna abból hogy kirekesztené a konkurenseit. De ez még oly távol van, legalább egy évtized. Ráadásul addigra már szerintem nem is lesz szüksége az Intelnek a Havokra, neki csak addig kell amíg a piacra lépést ezzel meg tudja alapozni, utána már szerintem túl fog adni rajta.