• physis
    #5
    Wikipe-tan, a Wikipediát megszemélyesítő figura, remélem nem ilyen jövőnek néz elébe :


    Én bízom a Wiki jövőjében, Bár olvastam egyes kritikákat (Miért kell a Wikipédiának föláldoznia elit-ellenességét, és a Citizendum kezdeményezés), de még nincs kellő rálátásom, hogy megítéljem őket. Egy másik cikkből pedig (amely akadémikusokat szólaltatott meg) azt a végkicsengést hallom ki, hogy míg a Wikipédiára egyetemi dolgozatban forrásként hivatkozni nem illik, ugyanakkor nagyon is jó eszköz, "ugródeszka" az anyaggyűjtés megkezdéséhez.

    Személyes véleményem egyébként nagyon jó, a matematikai cikkeket szoktam használni, szerencsére azokat szakmabeliek is átfésülik időnként.

    Lehetnének részletesebbek a kis népek kultúráját tárgyaló cikkek (egyes eszkimó nyelvek, egyes törzsi népek samanizmusa stb.), de talán itt mutatkozik meg jól a wiki előnye: ha akarom, egyetlen hónap alatt tízszeresére hízlalok egy cikket, vagy, ha úgy látom logikusnak, akár olyan "elvadult" új cikkeket kezdeményezhetek egy nap alatt, mint pl. Természeti hangok utánzása, egyes samaniszikus hiedelmekhez vagy gyakorlathoz kötődően. Ha megtámadják a cikket, akkor a szakirodalom lehet a legfontosabb kulcsa a vita rendezésének. Jó az eszköztámogatás is (fonetikus ábécé az eredetileg írás nélküli népek -- pl szirenyiki eszkimók -- nyelvének leírására; matematikai képletek beszúrása).

    Néhány szakmai közösség is áttért a wiki formára, pl. a Haskell programnyelv dokumentációja, könyvtárai, fejlesztőeszközei, matematikai alapjai is wiki formában vannak fejlesztve, 2006 elején álltak rá, azelőtt teljesen statikus honlapjuk volt.