• kvp
    #39
    A challanger-en siman kiugorhattak volna, sot ez volt a gep elso utja, ahol nem volt katapultules az utasoknak. Igy ugyanis 4 helyett 7 ember fert el a siklon. (4 a pilotafulkeben, 3 az utaskabinban) Azota a siklokon mar van ejtoernyo, es megfeleloen alacsony sebessegen ugyanugy lehet kiugrai beloluk, mint a 2. vilaghaborus bombazokbol. (es kb. azonos eselyekkel)

    A columbia tul gyorsan jott, ott az egyetlen esely az lett volna, ha van mentocsonak, ami kb. azt jelentette volna, hogy visznek ket sojuz visszatero egyseget, vagy valami ahhoz hasonlot. Ez a siklo eseteben a teljes csomagteret megtoltene, tehat nem eletkepes megoldas. Alternativa lenne meg a levalaszthato utaskabin, ami visszateres a jelenlegi orosz megoldashoz. (a nasa ez utobbit valasztotta) Alapvetoen az urrepulok mai biztonsagi szintje megyegyezik egy atlagos utasgeppel. Ha leesik akkor nem sok eselyuk van az utasoknak. Az egyetlen kulonbseg, hogy a nasanal jelenleg 40%-os az ursiklo flotta vesztesege.

    Egyebkent sokkal jobb lenne ha skip reentry-t hasznalnanak (esetleg legzsakos hopajzsal). Ekkor az ujrhajo a folso legkorbe merulve addig kacsazik a legkoron, amig le nem lassul, es ekkor horizontalis sebesseg nelkul le tud ereszkedni. (fuggolegesen, ernyovel) Olcso es stabil megoldas, csak nem az ursiklo szamara talaltak ki.