A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!
No warez, no cry!
No warez, no cry!
-
10. év (2020-2021)
Bajnokság 1. helyezés
Bajnokok Ligája negyeddöntő
Carling Cup elődöntő
FA Cup 5. kör
Community Shield vereség
A szezont egy nagy lehetőséggel kezdtük, de sajnos nem sikerült élni vele, mert a Community Shielden büntetőkkel vereséget szenvedtünk az Aston Villa ellen, így egy elbukott trófeával kezdtünk. Az évad előtt nagytakarítást végeztem a keretben, távozott a nagy reményekkel érkező, de fejlődésképtelen René van Baaren, a csapatba bekerülni nem tudó Astrit Cenuka és az idősödő Vincent Pajot. A másik oldalon a 18 éves Matt Harper, és a nagy tehetség brazil 18 éves tinédzser Carlao érkezett.
A bajnokságot mindenesetre kiválóan kezdtük, a veretlenségünket a 20. fordulóban veszítettük el, amikor az Arsenal meglepetésre 5:3-ra legyőzött bennünket. Ennek ellenére nem az ágyúsok, hanem a Manchester United volt a legnagyobb kihívónk, és sokáig úgy nézett ki, hogy nekik áll a zászló, hiszen a bajnokság finisébe fordulva 6 pont előnnyel álltak a tabella élén. A sorsdöntő 34. fordulóban azonban hazai pályán 2:0-ra legyőztük a United-et, majd a következő játéknapon az Arsenal is megtette nekünk ezt a szívességet, így a jó gólaránynak köszönhetően az élre kerültünk, és ott is maradtunk, két pont előnnyel megvédtük a bajnoki címet! A 38 mérkőzésen 104 gólt szereztünk és mindössze 18-at kaptunk, ami kiemelkedő teljesítmény! Sajnos ismét jellemző volt ránk a bajnokság közepén immár hagyományként jelentkező visszaesés, de a hajrá mindig zseniális! A bronzérmet a szürkén játszó egykori csodacsapat, a Manchester City szerezte meg.
A téli átigazolási szezonban útjára engedtem a panaszkodó Alex Smithies kapust, helyére hoztam az amerikai Chris Novak-ot. Távozott még David Kuce is, a svéd nem fért be a csapatba. Zargo Touré tehermentesítésére leigazoltam a 24 éves brazil Dionísió-t 12,5 millióért.
A Bajnokok Ligája csoportköréből simán továbbjutottam, a Stuttgart-Porto-Dinamo Zagreb nem jelentett akadályt. A következő körben 2:0-lal és 3:1-gyel simán búcsúztattuk az Olympique Marseille-t, de a negyeddöntőben a Valencia megállított bennünket. Sajnos hiába volt az idegenbeli 0:0-s eredmény, mert otthon 2:1-re kikaptunk.
A csapat sztárja és az év játékosa egyértelműen a csodagyerek David Masson. A francia támadó, aki még mindig csak 23 éves, a bajnokságban 32 mérkőzésen 27 gólt ért el. El sem tudom képzelni, hogy mi lett volna, ha nem kerül a vége felé egy hullámvölgybe és nem sérül meg az utolsó fordulókra. Sajnos a sérülés miatt elveszítette az angol gólkirályi címet, mert United gólvágója, David Holmes megelőzte. Masson statisztikája így is briliáns, 156 Blackburn meccsén 96 gólt szerzett az angol élvonalban!
Kiemelkedő évet zárt a legjobb angol középhátvéd Tom Andrews is, aki meglepően gólerősen futballozott, 36 mérkőzésen 11 gólt szerzett, valamennyit szöglet után. Érdekesség, hogy Masson mellett a többi támadó nem jeleskedett, Adam Taylor (41/12), Davide Seculin (27/8), Vojtech Novak (38/12) és Rubén Rochina (30/8) nem igazán ontotta a gólokat. Egyedül talán Charlie Freeman (41/18) volt az, aki megközelítette a francia csatárt. Seculin mondjuk sokat volt sérült, Novak eladásán pedig sokat gondolkodtam, de az év vége felé több lehetőséget kapott, és ha már ott volt, akkor az utolsó 5 mérkőzésen 5 gólt szerzett, ezzel meggyőzött. Nem így járt Rubén Rochina, aki elvágyódik a csapattól, ezért átadólistára került. A spanyol régi bútordarab, a kezdetektől a csapatot szolgálja, hiányozni fog, de az tény, hogy egyre kevesebbszer kerül be a kezdő tizenegybe.
Idén a csapat ikonikus sztárja, Tom Ringgaard sem alkotott maradandót, igaz még ezzel a gyengébb játékkal is szerzett 34 meccsen 9 gólt. Ez mellett a kiosztott 9 assziszt sem túl sok, a másik oldalon Padilla összesen 25 gólpasszt adott 38 mérkőzésen és szerzett 10 gólt. Persze, Ringgaard még így is kiváló játékos!
Az érkezőktől jövőre jobb játékot várok, a brazil Dionísió (16/-) és az angol Matt Harper (31/4) sem nyűgözött le bemutatkozó évében, igaz az angol mindössze 19 éves, tehát még van ideje meggyőzni. Nem játszottak rosszul, de egy bajnokcsapatnál ez kevés.
A legjobb kezdőcsapat:
Jerome Garcia – Carlao, Tom Andrews, Marc Fournier, Loris Nery – Dionísio – Pablo Sarabia, David Bascunan, Rubén Padilla – David Masson, Charlie Freeman
Jövőre átalakítások várhatóak a keretben, mert új négy játékos érkezik. A két őskövület – Rochina és Grant Hanley (7/1) – távozni fog, és valószínűleg a 33 éves Jonny Evans-ra (27/2) sem fogok nagyon építeni a jövőben. Hasonló sors várhat a rekordfizetést kapó Pablo Sarabia-ra is, pedig érdekes, hogy pár éve még ő volt a legjobb játékosom, most pedig simán tudom pótolni.
Az érkező oldal erős, 8,25 milliót fizettem ki a balhátvéd Martin Collymore-ért az Arsenalnak, de ingyen jön az amerikai hátvéd James George, a brazil balszélső Junior, valamint a török csatár Kamil Yilmaz a Rapid Wientől. Rajtuk kívül 3 milliót fizettem ki a német szélső Marcel Hoffmannért, aki 16 éves, de valami bődületes tehetség!