A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!
No warez, no cry!
No warez, no cry!
-
Soulwave #94635 York City FC - 2014/15 / Championship
A tavalyi feljutás után a vezetőség az asztal szélét rágta, hogy maradjak, és miután visszautasítottam az összes edzőt kereső PRL csapatot így is lett. Tudtam, hogy a Championship már nem lesz gyerekjáték, hiszen a csapatok nagyrésze ötször akkora költségvetéssel dolgozott mint én. A média predikció természetesen az utolsó, 24. helyre várt minket, ami azért előrevetítette az erőviszonyokat.
Szerencsére anyagilag stabilizálódott a helyzetünk, ezért elkedztük a junior coaching fejlesztését (4 év után ideje volt), ráadásul Marco Antonio eladásával egy kisebb "vagyonhoz" jutottunk. Ingyen jött, nem játszott, 1M-ért ment. Természetesen ezt azonnal fizetésekbe fektettem, mert továbbra is szerettem volna ingyen igazolható játékosokat hozni. Így sikerült elhozni a szlovákok nagy büszkeségét az öregedő Vittek Robit. Rajta kívül csak két nagy fogásom volt, Anthony Pilkington ill. Jamal Blackman angol U21-es kapus brutál jól védett a szezonban. Néhány komolyan 'kinéző' játékos is jött, mint a lett válogatott Gorkss vagy a nigériai válogatott Etuhu, de csalódást okoztak, erre még visszatérek.
Transzferek:
Mint látható kicsit túligazoltam magam, de szerettem volna odakeveredni a top halfba. Ennek ellenére nem voltak nagy elvárásaim (avoid relegation). Tehát a játékosok megvoltak, a taktikát megváltoztattam a régen bevált 4-1-2-2-1-re, az edzőmeccsek pedig felemásra sikerültek, a gyengébb csapatok megvertek minket az erősebbek meg nálunk futottak bele a késbe...
Ekkor aztán jött a korábbi posztban említett cumi... Kiderült, hogy a Championshipben (ezt eddig én legalábbis nem tudtam), csak ülőhelyes szektorok lehetnek, és hirtelen a 8000-es stadion, 3000-es színházzá változott, ráadásul mindenki bérletes. Mondanom se kell, hogy a meccsbevételünk innentől kezdve 30%-ra esett vissza, miközben a bérkifizetés megnőtt a tavalyihoz képest. Nem meglepő módon naptárév végére már ismét 0 font volt a számlánkon. Ezen egy kicsit enyhített később hogy beköltöztünk a York Community Stadiumba (4000 ülőhely). Illetve az is hogy egy-két játékos idő előtt távozott.
Ennyit tehát a háttérről és akkor most jöjjenek az eredmények: Gyakorlatilag a harmadik mérkőzés után play-off pozícióba kerültünk. Mint az alábbi grafikonon látható, szinte végig a play-off pozíciók valamelyikén sikerült tartani a csapatot, többnyire annak köszönhetően, hogy a védelmem betonzbiztos volt, a kapusom Blackman pedig az új Seaman lehet :D. Így sikerült elkerülnünk a zakókat, inkább X-eltünk itthon pedig elég sok meccset behúztunk. Ennek ellenére a támadójátékunk egy kalap ... volt, sokszor a távoli bombák, vagy szögletgólok döntöttek. A taktikám nem vált be teljes mértékben, ezért visszaálltam a 4-4-2-re (emberfogás, letámadás, kontra).
Éreztem hogy baj lesz, hiszen kilátástalanul játszottunk, a válogatott játékosok, főleg a középpályán harmatos teljesítményt nyújtottak, Vittek szezonbéli 19 gólja pedig ímmel-ámmal jött össze, de inkább volt rossz mint jó. Persze, ha onnan nézem, hogy négy éve még ötödosztályú volt a csapat, nem rossz teljesítmény, de kár a szezon végéért. Nagyon leeresztettünk, a tavaszi szezonban csak háromszor sikerült nyerni, és ezzel elúszott a play-off lehetősége. Így első közös Championship szezonunkban 10.-ik helyen sikerült végezni.
Mindent összevetve tehát felemás szezont zártunk. Nagyon jól kezdtünk, abszolút partiban voltunk a nagyobb csapatokkal is akiknek bőven millió feletti fizetési kerete volt (nekünk 350k), viszont a téli/tavaszi időszakban leeresztettünk, sajnos nem tudtam olyan összeállítást találni, amivel ki lehetne kerülni a gödörből. Persze ahogy említettem így is túlszárnyaltuk az elvárásokat. Őszintén szólva, ha esetleg a play-offba kerülök és tovább is jutok, nem hiszem hogy jól jártam volna a premier league-ben a 4000-es stadionnal (most bővítik plusz 2000 ülőhellyel), meg a párszázezres fizu kerettel. Így jobb lesz alulról építkezni és a jövő szezonban robbantani a bankot.
A kupákról szándékosan nem írtam, LC-ből kiestem 1 kör után, FA-ben pedig legjobb 32-ig jutottam és az Ipswich ejtett ki.
Azért az jó érzés, hogy a York történetének legjobb eredményét értem el. Jövőre még jobb lesz, illetve végbe megy az elkerülhetetlen fiatalítás. Köszi ha elolvastad!